Blakar stiller som prorektor

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 09 1998

I tospann med Kaare R. Norum

Rolv Mikkel Blakar har svart ja til å bli Kaare Norums prorektorkandidat.  

Av Marianne Tønnessen

{short description of image}FØRSTE PAR UT: Rolv Mikkel Blakar (til høyre) stiller som prorektorkandidat sammen med rektorkandidat Kaare R. Norum. (Foto: Ståle Skogstad)  

Blakar er professor i språk- og kommunikasjonspsykologi og har de siste tre årene vært medlem av Kollegiet.

- Jeg kjenner Rolv godt fra før, vi satt sammen i Kollegiet da vi var dekaner, og kjemien mellom oss stemmer godt. Jeg vet at vi kan jobbe godt sammen, og vi utfyller hverandre faglig. Som språkpsykolog arbeider han i skjæringsfeltet mellom humaniora og samfunnsfag, mens jeg har en medisinsk og naturvitenskapelig bakgrunn. Siden han sitter i Kollegiet, representerer han dessuten en kontinuitet, sier rektorkandidat Kaare Norum.

Blakar svarte først nei da han ble spurt om å være prorektorkandidat.

- Men etter en halvtime ringte jeg opp igjen og sa at jeg ville. Jeg har jo arbeidet med universitetspolitikk siden jeg var grunnfagsstudent, og som prorektor har jeg muligheten for å jobbe grundig med viktige saker uten å få den enorme eksponeringen som en rektor vil få. Det er jo også Kaares styrke at han er vant til å fronte offentlig, sier Blakar, som understreker at han ikke ser på prorektor-vervet som en servil assistentstilling:  

Styring nedenfra

- Som prorektor vil jeg være et korrektiv og en dialogpartner til rektor. I hovedsak deler vi et felles verdigrunnlag, men vi kan nok ha forskjellige synspunkter i konkrete saker, sier han.

- Universitetet er blitt styrt altfor mye ovenfra og utenfra, mens det er på grunnplanet at forskning og undervisning foregår. Det er viktig at rektor og prorektor kjenner situasjonen på grunnplanet og kan lytte til behovene derfra. Et annet viktig moment er at alle vitenskapelige ved universitetet må få både forske og undervise. Undervisningen vår er forskningsbasert, og det betyr at de vitenskapelig tilsatte må kunne kjenne faget de formidler innenfra, sier prorektorkandidaten. Han mener også at UiO må få en bedre forståelse av sin rolle i Norgesnettet.

- Det er ikke sikkert at alt skal foregå ved Universitetet i Oslo. Både studenter og fag kan fordeles i Norgesnettet, og UiO må være villig til å gi fra seg noe, mener han.

Mann-sterke

- Dere vil bli en mann-sterk ledelse?

- Ja, det er soleklart at hvis Kaare ville vært taktisk, skulle han funnet en ung og erfaren kvinne, sier Blakar.

- Jeg er enig i at du skal tenke kjønn, men det er et svik for kjønnet om du går ned på kvalitet for å få det rette kjønnet, mener Norum.

- Betyr det at det ikke er kvalifiserte kvinner ved UiO?

- Jo, vi har mange flinke kvinner, og jeg har snakket med flere av dem, men de har så mange andre verv og ønsket ikke å stille som prorektor, forteller rektorkandidaten. Han understreker at verken han eller Blakar har kvinnefiendtlige holdninger.

- Jeg var en av de første som tok opp kvinneperspektiv på språket i begynnelsen av 1970-årene, sier Blakar. - Det er ikke bare tisseutstyret som bestemmer verdiene og synspunktene dine. Vi må ikke misbruke de ennå altfor få kvalifiserte kvinnene vi har ved å presse dem inn i for mange posisjoner, sier han, og Norum er enig.  

Bare tre år

Sammen ønsker de å lede universitetet de neste tre årene. Men lenger enn tre år kan de ikke sitte. Norum, som er 65 år, kan nemlig ikke gjenvelges når den første perioden er over.

- Fordelen med alderen min er at jeg ikke skal tilbake til forskningen etterpå. Dermed slipper jeg å bruke energi på å holde meg orientert i fagfeltet mitt. I stedet kan jeg bruke alle mine ressurser på rektorvervet. Jeg begynte som den første studentrepresentant i Kollegiet, og det hadde vært morsomt å avslutte min akademiske karriere som rektor, sier Norum.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 09 1998
Publisert 10. juni 1998 16:47 - Sist endra 1. sep. 2014 13:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere