Hjulmysteriet er løst

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 08 1998


Flere kloke hoder er enige: Hjulet på Tøyen hovedgård har vært en heiseinnretning.

Av Marianne Tønnessen

 

Hjulet, som inntil nå har vært et mysterium for driftsleder Jan Sørlie og flere med ham, ble funnet på loftet i Tøyen hovedgård. Det er nesten to meter i diameter, og langs utsiden av hjulet er det festet tjue v-formede smijern.

Etter at Uniforum skrev om hjulet for en knapp måned siden, har det kommet inn flere forslag til hva det kan være, og flere av dem peker i samme retning: Hjulet har vært brukt som et heiseredskap, med et uendelig tau som har ligget rundt det som folk kan trekke i.

Slike vindehjul fantes i sjøhus langs kysten vår i flere hundre år. Som tegningen viser, ble hjulet festet øverst i sjøhuset, og de har drevet en akse med et tau som har blitt kveilet opp og ned ettersom hjulet ble snurret rundt. Dermed har det vært lettere å løfte ting ut og inn mellom sjøhuset og båtene.

 

Sjøhus på Tøyen?

Men det er fremdeles uklart hvorfor hjulet har havnet på Tøyen hovedgård.

- Noen funksjon i gårdsdriften er det vanskelig å tenke seg. Men vi vet at Jens Bjelke, kongens nærmeste mann i Norge, søkte om og fikk tomt ved Akerselvas munning for å sette opp sjøbod og naust i 1629. Det er mulig at vindehjulet kan stamme derfra og at det ble betraktet som så verdifullt at det ble tatt vare på under riving av sjøhusene, sier førsteamanuensis Johan Naterstad ved De naturhistoriske museenes skoletjeneste. Han ble overbevist om at Tøyen-hjulet måtte være et vindehjul da han så et TV-program om restaurering av et sjøhus ved Ålesund med et slikt hjul.

- Men dette forklarer ikke hvorfor det er så liten slitasje på det, sier han.

 

Uavhengige kilder

- Det blir ikke noe særlig slitasje på slike vindehjul, for tau sliter jo ikke på jern, sier professor Arne Emil Christensen ved Vikingskipshuset. Uavhengig av Naterstad har også han kommet fram til at det er et vindehjul som er funnet på Tøyen-loftet.

- Slike hjul har vært i bruk helt siden middelalderen, og jeg har sett dem både i Tyskland og her i Norge. De eldste nåværende sjøhus med vindehjul er fra 1700-tallet. Noen av hjulene er slik som dette, mens andre er doble med sprosser mellom hjulene som tauet skulle ligge på. Fremdeles blir vindehjul brukt av enkelte gnitne vestlendinger som ikke vil gå over til elektrotaljer, sier han.

 

Sjelefred

Det er ikke bare Christensen og Naterstad som er overbeviste om Tøyen-hjulets sanne jeg. Også driftsleder Jan Sørlie har fått ro i sjela:

- Ja, jeg føler meg trygg på at dette er den rette forklaringen, sier han.

- Hva vil dere gjøre med hjulet nå?

- Det vil jeg ta opp med teknisk direktør. Men det har ingen hensikt at det ligger der det ligger nå. Vi bør ta det ut og restaurere det. Kanskje vi kunne stille det ut et sted etter hvert, sier en rolig og fornøyd Sørlie.

{short description of image}
HEIS: Hjulet har vært en del av en heisinnretning som har løftet varer inn og ut fra sjøhus. Det ble trukket rundt med et uendelig tau, som ble holdt fast av de V-formede smijernene. (Tegning: Johan Naterstad)

{short description of image}
SJELEFRED OG HJULESTEMNING: Johan Naterstad (til venstre) og Arne Emil Christensen har gitt Jan Sørlie (til høyre) en forklaring på hjul-mysteriet. - Nå har jeg ro i sjela, sier Sørlie. (Foto: Xenia Isaksen)


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 08 1998

Publisert 28. mai 1998 09:05 - Sist endra 1. sep. 2014 13:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere