Hva i h(j)uleste er dette?

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 06 1998


 

Er det et gammelt torturinstrument? Eller et løfteredskap? Eller en enorm lysekrone?

Av Marianne Tønnessen og Ståle Skogstad (foto)

MYSTERIET PÅ TØYEN: Jan Sørlie fant dette hjulet på loftet på Tøyen hovedgård. Ingen har hittil kunnet forklare hva det har vært brukt til.

 

 

 

- Vi får ikke ro i sjela her på Tøyen før vi finner ut hva dette er, sier driftsleder Jan Sørlie. Han har funnet et digert hjul på bjelkene oppunder taket i gamle Tøyen hovedgård. Hjulet er av tre og måler nesten to meter i diameter, og det er satt inn tyve gaffelliknende pigger i smijern langs hele utsiden.

Hjulet har ligget oppunder taket i hovedgårdens østfløy helt siden den ble ombygd for to hundre år siden. Det ble oppdaget da de ryddet loftet for å installere ventilasjonsanlegg i bygningen.

- Det må være lagt der for å bli tatt vare på, mener Sørlie.

- Kanskje det er en tidlig utgave av piggdekk?

- Nei, disse smijernspiggene tåler nesten ikke belastning. Jeg kan klemme dem sammen med hånda. Samtidig er trekonstruksjonen voldsomt dimensjonert, og det er det som gjør det så underlig, sier driftslederen. Han har henvendt seg både til Norsk Folkemuseum og Norsk Teknisk Museum for å få hjelp, men uten å komme noen vei.

Tranmaskin?

"Hjulet", som det kalles på Tøyen-folkemunne, har vakt interesse både i og utenfor museene på Tøyen. Og mange av dem som har klatret opp stigen til det gamle loftet for å ta det nærmere i øyesyn, har hatt forslag til hva det kan ha vært brukt til: En type heisinnretning, et slags torturinstrument, et apparat til produksjon av tran, en gammel lysekrone - men Sørlie føler seg ikke helt overbevist av noen av disse forklaringene. Nå håper han at noen av universitetets ansatte har bedre ideer.

Gratis årskort

Det finnes ikke tegn til slitasje på hjulet, og det er heller ikke funnet andre ting på loftet som kunne gi en forklaring på hjul-mysteriet. Hjulet er antakelig bygd i furu, og det har fire eiker som utgjør et slags kors med et firkantet nav i midten. Dersom noen tror de kan løse denne gåten, og ønsker å se nærmere på hjulet, kan de ta kontakt med Jan Sørlie.

- Har du noen premie til den som kommer med det beste forslaget?

- De kan få et gratis årskort til Botanisk hage, smiler han.

 

 


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 06 1998

Publisert 30. apr. 1998 17:51 - Sist endra 1. sep. 2014 13:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere