<i>duket for utsikt og innsikt</i>

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 06 1998

De ligger idyllisk til: på fjellet, i skogen, ved sjøen. Her kan en finne roen, finne tonen, finne løsningene. Universitetet i Oslo har en rekke steder det går an å arrangere seminar, der det er

- og selv om de ikke har diskotek eller TV på rommet, har stedene en sjarm og historie som ligger godt over gjennomsnittlig hotellnivå. Og prisene er gunstige for universitetsansatte. Bare husk å bestille plass god tid på forhånd.  

Av Marianne Tønnessen og Ståle Skogstad (foto)


HISTORISK: Hovedhuset på Isegran er fra 1600-tallet, og bestyres av Erling Johansen (som står foran).


INNI: Rommene har senger, vask og skrivebord.

Isegran
Antall sengeplasser: 26
Antall rom: 13
Priser: ca. 600 kr. per person per døgn, med full pensjon. Uten mat: 150 kroner per person. (Prisene gjelder for hverdager, i helgene er det noe dyrere)
Kontakt: Isegran, telefon 69 34 10 17

Hovedhus fra 1600-tallet

Det er et fortidens sus over Universitetets arkeologiske stasjon på Isegran i Fredrikstad. Øya har en lang historie som festningsområde og tilholdssted for mineforsvaret, og den har vært inntatt av både svenske og tyske tropper.

Hovedhuset, som fremdeles brukes til overnatting og bespisning, er fra 1600-tallet. Det er også overnattingsplasser i mange av de andre gamle husene på området. Alle rommene har to senger, og det er vask på hvert rom. Toalett og dusj deles med de andre i huset.

På Isegran er det en forelesningssal med plass til 50 personer, og en kan bestille full pensjon hvis en ikke ønsker å lage maten selv.

Erling Johansen har vært bestyrer på Isegran i over 25 år.

- Folk arrangerer seminarer, møter, kollokvier, og det fineste av alt er symposier, men jeg har aldri merket noe forskjell, sier han, og forteller at det er lange ventelister, særlig om våren og i helgene. Og det er ikke vanskelig å forestille seg at det er attraktivt å sitte på brygga og spise reker og se utover Glomma når sola har skrudd på varmen og blomstene har pyntet seg. Isegranøya er et fint område for turer, og en kan ta en titt på urtehagen som er anlagt slik den var i 1750. Om sommeren går det ferje til Gamlebyen, og en kan også ta en båttur i en egen pram som hører til Isegran. Ifølge Johansen skal det være mulig å få fisk i elva.


På brygga i Drøbak

Like ved Oslofjorden - der den er på sitt trangeste - ligger den gamle Tollboden i Drøbak. Den ble overført til UiO i 1961 og fungerer som internat for marinbiologiske forskere, andre universitetsfolk og en rekke skoleklasser. Noen hundre meter nordover langs sjøen ligger Universitetets biologiske stasjon, som i sin tid ble opprettet av Fridtjof Nansen. Men man behøver ikke være marinbiolog for å bo i den gamle Tollboden, selv om det kan være lettere å få plass da.

- Vi prioriterer det som er mest faglig relevant hvis det er flere som ønsker internatet samtidig. Men folk fra UiO går foran andre, sier førsteamanuensis Hans Erik Karlsen, som har ansvaret for den daglige driften ved forskningsstasjonen. Han forteller at internatet har varierende standard og trenger vedlikehold, og han regner med at det vil bli en rehabilitering av bygget i løpet av neste år.

- Alle er ikke like fornøyde med overnattingsrommene. En gruppe som skulle ha seminar her, kom, så, og gikk til et av de andre hotellene i Drøbak, smiler Karlsen.

Og standarden er enkel i Tollboden, men det er rent og ordentlig. Rommene har vask, og det er felles dusj og toalett. Det er en kurssal der, og på et kombinert oppholdsrom og kjøkken kan en lage sin egen mat, eller en kan ta middagen på et av Drøbaks spisesteder.

SOMMERSTEMNING: Internatet ligger rett ved sjøen i sentrum av Drøbak.

ENKEL STANDARD: Overnattingsrommene har en nokså enkel standard.

Drøbak
Antall sengeplasser: 20
Antall soverom: 9
Priser: 100 kr. per sengetøyskift.
Kontakt: Hans Erik Karlsen, telefon 64 93 01 88 / 92 83 23 20


{short description of image}
(Foto: Erika Leslie)

Finse
Antall sengeplasser: 44
Antall soverom: 16
Priser: 40 kr. per person per natt for folk fra MN-
fakultetet, 100 kr. for resten av UiO, inkl. sengetøy, men ikke mat.
Kontakt: Tom Warren, 22 85 47 94

Nytt bygg på høyfjellet

På universitetets høyfjellsøkologiske forskningsstasjon på Finse ble det bygd et nybygg i 1996 der det er god plass til å arrangere seminarer. Bygget har to- og firemannsrom med køyer, felles dusj og toaletter, badstu og en velutstyrt kurssal. Det er ingen egen kokk på forskningsstasjonen, men en kan lage maten selv eller bestille fra Turistforeningens Finsehytte. Stasjonen ligger halvannen kilometer fra togstasjonen.

Under stjernene

Det gamle solobservatoriet på Harestua brukes som kurssted i astronomi og huser både universitetsfolk og skoleelever som vil studere stjernene. Gjestene innkvarteres i to hus, og begge husene har kjøkken, stue, dusj og do. Det er enkel standard, og maten lages selv eller kan bestilles fra en kro i nærheten. Hvis været tillater det, går det an å få en stjernekveld på observatoriet med undervisning og kikking i stjernekikkert.
{short description of image}
Harestua
Antall sengeplasser: ca. 25
Antall soverom: 15
Priser: 150 kr. per person per døgn (med sengetøy) eller 90 kr. per person per døgn (uten sengetøy). Prisene inkluderer ikke mat.
Kontakt: Ole Peder Sveen, 22 85 65 13 / 61 32 30 31

{short description of image}
Roma
Antall sitteplasser: Maks 30
Priser: Foreløpig er det ingen leie for seminarrommet
Kontakt: Det norske institutt i Roma, 00 396 5839 1007 / 1013

Mellom pizzaer og piazzaer

Det norske institutt i Roma holder til i en gammel villa på Gianicolohøyden, med utsikt utover Roma. Der er det mulig å låne et seminarrom, men man må selv sørge for overnatting. Seminarrommet har vanlig konferanseutstyr, og brukes også til en del egne seminarer som instituttet arrangerer. Derfor må en skrive god tid i forveien, helst semesteret før, for å be om plass.

Hos baronen

Ved baroniet i Rosendal ligger Avlsgården og Fruehuset som er restaurert til seminar- og overnattingssted. Her er enkeltrom og dobbeltrom, de fleste med vask, og dusj og toalett på gangen. I en egen seminarfløy er det et grupperom og et større seminarrom. Rosendal Avlsgård og Fruehus er en del av Baroniet Rosendal, som eies av Universitetet i Oslo. Lunsj og middag kan bestilles, og Baroniet Rosendal har skjenkerett på øl og vin, og en kan også få en såkalt slottsaften i baroniets 1600-talls bygning.
{short description of image}
Rosendal
Antall sengeplasser: 36
Antall soverom: 22
Priser: dobbeltrom kr. 600, enkeltrom kr. 550, ekstraseng kr. 200 (prisene inkluderer frokost) Universitetet får noe rabatt på disse prisene.
Kontakt: Baroniet Rosendal, 53 47 32 11

{short description of image}
Tømte
Antall sengeplasser: 20
Antall soverom: 6

I sørenden av Hurdalsjøen

Universitetet leier midtbygningen på gården Tømte i Nannestad. Den ligger en times kjøring fra Oslo, og brukes som seminarsted og biologisk feltstasjon. På Tømte er det fire- og to-mannsrom, noen av dem med eget bad og toalett, forelesningssal, spisesal og kjøkken hvor en kan lage mat. For øyeblikket er organiseringen av seminarvirksomheten ved Tømte ikke avklart, og verken priser eller kontaktpersoner er fastsatt ennå.

Hyttestemning

Er man ikke så mange, kan det være en idé å legge seminaret til Feriestiftelsens hytte - Furufjell på Hvaler. Furufjell består av to hus, et hovedhus med soveplass til sju, og et anneks med plass til to. Hovedhuset har kjøkken, spiseplass og sofakrok, og det hører to båter til Furufjell. Hyttene pleier å være opptatt i sommermånedene og i helgene fra april til september.
{short description of image}
Furufjell
Antall sengeplasser: 7 (pluss to i annekset)
Antall soverom: 3 (pluss annekset)
Priser: For to personer, utenom høysesongen: 800 kr. per uke for hovedhuset, 350 for annekset. Tillegg per person kr 100 per uke. I sommermånedene er prisene litt høyere.
Kontakt: Trond Harr, interntelefon 5 63 62

{short description of image}
Kringsjå
Antall sitteplasser: Maksimalt 136 på samme kurs.
Priser: ca 1500 - 3600 kr. per sal per dag (prisene er under forhandling)
Kontakt: salgskonsulent: 22 18 74 94, resepsjon: 22 23 76 40

For dagseminarer

Universitetet har også en egen avtale med Kringsjå kurssenter, som har 5 saler plass til inntil 136 personer på samme kurs. Salene har vanlig konferanseutstyr, og kurssenteret har egen restaurant og kjøkken der man kan bestille mat til seminarene.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 06 1998
Publisert 30. apr. 1998 17:51 - Sist endra 1. sep. 2014 13:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere