Nordlysraketter til værs på Svalbard

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 18 1997

AV MARIANNE TøNNESSEN

I disse dager sendes det opp to store forskningsraketter fra Svalbard til jordens ytre ionosfære, 450 kilometer over bakken. Det er Universitetet i Oslo sammen med Universitetet i Bergen, NASA og amerikanske universiteter som står bak oppskytingen. Rakettene inneholder instrumenter fra UiO som skal måle nordlys og høyfrekvente elektromagnetiske bølger i den såkalte Polarkløften, som er en magnetisk åpning mot verdensrommet.

For noen uker siden ble det sendt opp to mindre raketter fra Svalbard til den lavere ionosfæren. Tidligere har det aldri blitt sendt opp raketter fra dette området.

- Vi har lenge hatt ønske om å sende opp forskningsraketter fra Svalbard, sier Jan A. Holtet, instituttbestyrer ved Fysisk institutt. - Tidlig på 80-tallet forsøkte vi å få tillatelse, men den politiske situasjonen var annerledes da, og kombinasjonen raketter og Svalbard var ikke populær, forteller han. Men de forsøkte igjen for fem år siden, og resultatet ble at de nå kan skyte opp to store og helt enestående raketter fra Ny Ålesund straks været og nordlysforholdene tillater det.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 18 1997
Publisert 27. nov. 1997 14:15 - Sist endra 1. sep. 2014 13:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere