Slips og skjerf

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 16 1997


Tullinløkka-utstillingen(e) fortsetter

Det er fortsatt mulig å se vinnerutkastet til museumsbygg på Tullinløkka. Modellen av museumstilbygget til arkitektene Telje, Torp og Aasen vil være utstilt på Nasjonalgalleriet i hele november. Dessuten vil det hver torsdag fremover bli holdt et spesialarrangement. Torsdag 30. oktober vil direktør i Statsbygg, Ann Elin Bratset, holde et foredrag om Tullinløkkas historie, mens tidligere kulturminister Åse Kleveland deler sine "Visjoner for museene på Tullinløkka" torsdag 6. november. Museumstilbygget, kalt Duett 2, er ment å gi både Historisk museum og Nasjonalgalleriet tilfredsstillende utstillingslokaler og nok kontorplass i et arkitektonisk moderne bygg. I tillegg til Duett 2, er også "hovedkonkurrenten" Edvard Munchs hall nå utstilt, nærmere bestemt i Galleri Tonne, Kristian Augusts gate 12. Bak dette forslaget til museumsbygg i klassisk stil står Petter Olsen og Piotr Choynowski. Denne utstillingen varer frem til 12. november. Så hvis tid og interesse er til stede, er det mulig å få med seg begge de to konkurrerende museumsmodeller.

Hans Jacob Nilsen på Universitetsbiblioteket

Utstillinga om skodespelaren Hans Jacob Nilsen på Universitetsbiblioteket opna sist helg og vil vara fram til 15. desember. Det er arkivmateriale frå teatersamlinga til biblioteket som no blir stilt ut. Den 8.november er det 100 år sidan teatermannen Hans Jacob Nilsen blei fødd. Han begynte som skodespelar ved turnéteateret til Agnes Mowinckel før han enda opp som teatersjef ved Det Norske Teatret i 1933, då han var 35 år gamal. Der sette han blant anna opp Henrik Ibsens "Peer Gynt" på nynorsk med musikk av Harald Sæverud.

Har du en fredspris-kandidat?

Ikke alle kan foreslå kandidater til Nobels fredspris. Men blant de få som er berettiget til å stille forslag, er universitetsprofessorer i stats- og rettsvitenskap, historie og filosofi. Ellers er det stort sett medlemmer av Nobelkomiteen og konsulenter på Nobelinstituttet, regjeringsmedlemmer og medlemmer i nasjonalforsamlinger, medlemmer av Den internasjonale domstol og Den internasjonale voldgiftsrett og personer som selv har fått fredsprisen som kan foreslå kandidater. Tilhører du den utvalgte gruppen og har forslag til hvem som bør vinne fredsprisen neste år, må du sende forslaget til Nobelkomiteen innen første februar.

Stor Ibsengåve til Universitetet

Ibsensenteret får overta Ibsensamlinga til den amerikanske litteraturprofessoren Marvin Carlson. Han skal snart gå av med alderspensjon og vil rydda i biblioteket sitt. Der har han teatermateriale heilt tilbake til 1890-åra, over 5000 programhefte, artiklar og plakatar. Dessutan har professor Carlson ei mengd bøker om Ibsen og fem Ibsenbrev frå Dresdenperioden i slutten av 1860-åra og fram til 1891. Desse breva har vore ukjende fram til no. Gjevaren, Marvin Carlson, er professor i teatervitskap og litteraturvitskap ved City University of New York. Han har tidlegare undervist ved Cornell Univesity og Indiana University. Han skreiv doktorgraden sin om Henrik Ibsen og begynte å samla materiale om dramatikaren for 40 år sidan. Han har også arbeidd som regissør og har sett opp "Et dukkehjem" og "Rosmersholm". Carlson arbeider også som teaterkritikar og i 1994 mottok han USAs viktigaste teaterkritikarpris. I mai neste år kjem han til Oslo for å delta på femårsmarkeringa til Senter for Ibsenstudier.

Jogging på UiO

Hver tirsdag og torsdag samles vi ved skranken i Idrettsbygningen på Blindern klokka 1600. Vi tar med både løpere, joggere og mosjonister.

Kontaktperson:

Sofie A. Jakobsen, e-post: s.a.jakobsen@admin.uio.no. Tlf. 22 85 63 50.

(Foto: Ståle Skogstad)

Det er framleis mogleg å få kjøpt slips og skjerf med logoen til Universitetet i Oslo. Den viser den greske guden Apollon med lyre og laurbærkrans, kombinert med brokkar av gamle handskrifter frå dei første åra til universitetet. Formgjevar er Enzo Finger, som tidlegare har laga den grafiske profilen til UiO. Hovudfargen på både slips og skjerf er ein varm raudtone.

Skjerfet kostar kr. 300 og slipset kr. 225. Førstekonsulent Helga Bjørnes ved Universitetsdirektørens kontor tar imot tingingar via e-post til h.o.bjornes@admin.uio.no eller på internnummer 5 63 02.


Nøtter

1. Hvem er dette?


2. Hvor mange studenter er det gjennomsnittlig per vitenskapelig ansatt ved UiO?

3. Universitetets samlede romareal er like stort som arealet til en europeisk stat. Hvilken?

4. Hvem var Svein Rosseland?

5. Hvor er dette fra?

Svar:

1. Anita Solhaug, NTL-leder ved UiO

2. 17

3. Vatikanstaten

4. Astrofysiker og professor ved UiO 1928-64.

5. "Solen" av Munch i Universitetets Aula


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 16 1997

Publisert 28. okt. 1997 22:59 - Sist endra 1. sep. 2014 13:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere