Jagland uten løfter for teknologi og utdanning

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 11 1997

Teknologikonferanse på UiO:

Rektor Lucy Smith fikk ingen løfter om økt satsing på teknologi og utdanning da statsminister Thorbjørn Jagland åpnet "The 14th International Conference on Technology and Education" (ICTE) på Universitetet i Oslo (UiO).

AV ARNT SOMMERLUND

Et fullsatt Sophus Lies auditorium fikk høre statsministerens visjoner for teknologi og utdanning da han åpnet ICTE-konferansen 10. august.

- Alle 7-åringer skal være i stand til å lese. Alle 12-åringer skal ha tilgang til en datamaskin. 19-åringer skal ha tilgang til førsteklasses høyere utdanning, og alle mellom 30 og 80 skal ha muligheten til å friske opp og fornye sin kunnskaper, sa Jagland i åpningstalen.

TRENGER PENGER

Men ansatte og studenter ved UiO trenger hjelp for å kunne være med og oppfylle Regjeringens visjoner for informasjonsteknologi (IT).

- Vi har ikke penger til å utdanne nok studenter til IT-revolusjonen, sa Lucy Smith til VG.

Statsministeren kunne ikke love mer penger:

- Men det er vel en betimelig påminnelse Lucy Smith kommer med, sa Jagland.

Innenfor næringen av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) er det anslått et behov for 1000 utdannede kandidater per år på landsbasis. 20 prosent av 130 universitetsstillinger innenfor IKT står ubesatt.

"LIVE" På NETT

I løpet av konferansen ble hele ti timer av foredragene kringkastet direkte som videosignaler på Internett.

- Tilbakemeldingene så langt har vært positive. Selv foredragsholderne, som representerer de tyngste kompetansemiljønene innen teknologi og utdanning, var imponerte, sier Arild Bomann i Kunnskapskanalen som, sammen med USIT har stått bak Internett-sendingene.

Om lag 600 deltakere fra 40 ulike nasjoner deltok på ICTE-konferansen (10.-13. august). Som arrangør stod Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. UiO var sammen med Norsk læremiddelsenter vert for konferansen. Deltakerne kom fra utdanningsinstitusjoner, forlag, læremiddel-, programvare- og utstyrsleverandører.

Internett var et av de sentrale temaene i de vel 300 foredragene på konferansen. Av andre emner var multimedia, virtuelle klasserom og fjernundervisning. Spesielle sesjoner tok for seg blant annet Fornebu-initiativet, nye programvareteknikker som JAVA og norske og nordiske skoleprosjekter.

Neste års ICTE-konferanse går av stabelen 8.-11. mars i Santa Fe, New Mexico i USA.

-- Vi må være med på Internet2

Mange av de om lag 300 foredragene på ICTE-konferansen handlet omInternett og utdanning. Nå har USA tatt initiativ til å lage morgendagens Internett som skal bli 1000 ganger raskere enn dagens. Professor Rolf Nordhagen frykter at Europa ikke vil klare å henge med.

Doktor David Nelson fra Clinton-administrasjonen (U.S. Department of Energy) foredro om de to amerikanske initiativene("Next generation Internet" og "Internet2") for å lage et bedre og raskere Internett. Fra salen tok professor Rolf Nordhagen (Universitetets senter for Informasjonsteknologi) til orde for nordisk og europeisk innsats.

- Vi må være med på utviklingen av "Internet2" i Europa. Ellers vil amerikanerne kunne bli like dominerende innenfor nett-teknologien som Microsoft er på programvaresiden, sa Nordhagen.

USIT-professoren manet konferansedeltakerne til å presse sine respektive lands politikere til innsats. Han frykter at telekomselskapene i Europa ikke evner å satse på å bygge opp et internasjonalt superraskt nettverk. Noe av årsaken til det kan være at deres egne inntekter fra internasjonal telefoni bortimot forsvinner.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 11 1997
Publisert 22. aug. 1997 16:23 - Sist endra 1. sep. 2014 13:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere