På terskelen til det tredje århundre

Årets statsbudsjett viser at myndighetene har innsett at noe må gjøres, men styrkingen av budsjettet for 2011 må følges opp med større løft i årene som kommer

Nedtellingen til vårt 200-årsjubileum er begynt. Sist fredag åpnet en utstilling i Georg Sverdrups hus der skriftlige hilsener og gratulasjoner til universitetets 100-årsjubileum i 1911 er restaurert i all sin prakt. Dette er en utstilling som viser hvilke store ambisjoner universitet vårt hadde allerede for et århundre siden. Alle universiteter i verden var invitert til jubileet, og 101 utenlandske akademikere ble kreert til æresdoktorer i universitetets nye aula. Med sin sterke vektlegging av internasjonalisering er vår nye strategiplan Strategi 2020 en videreføring og forsterkning av en utvikling som kan spores langt tilbake i tid.

Utstillingen i Galleri Sverdrup har fått tittelen ”Adresse Kristiania, Universitetsjubileet i 1911”. Museum for universitets- og vitenskapshistorie har her gjort et utmerket arbeid og utstillingen anbefales. Ikke minst gir utstillingen grunn til å reflektere over hva et universitetsjubileum er og hva det bør være. I 1911 var det klart at jubileet skulle gjøre universitetet synlig internasjonalt og være omdømmebyggende. I 2011 har vi en ny mulighet til å sette universitetet vårt ettertrykkelig på kartet. Hovedstadsuniversiteter lider ofte den skjebnen at de blir tatt for gitt.

I 2011 skal vi gjennom flere titalls arrangementer vise hvor viktig universitetenes forskning har vært for utviklingen og forståelsen av samfunnet. Samtidig skal vi synliggjøre Universitetet i Oslo som utdanningsinstitusjon og som det engasjerte og fremadskuende universitet som portretteres i vår nye strategiplan.

På terskelen til UiOs tredje århundre er det ingen mangel på utfordringer. En av de viktigste er det altfor trange budsjettet for den frie, forskerinitierte grunnforskningen. Årets statsbudsjett viser at myndighetene har innsett at noe må gjøres, men styrkingen av budsjettet for 2011 må følges opp med større løft i årene som kommer. Dette har vi spilt inn til regjeringen som vårt viktigste krav til statsbudsjettet for 2012. Vi er overbeviste om at jubileumsårets synliggjøring av grunnforskningens betydning vil gi tyngde til dette kravet.

Vi gleder oss til feiringen i 2011. Jubileumssekretariatet med Inger Stray Lien i spissen har laget et spennende program (http://www.uio.no/om/aktuelt/uio200/) og skal ha honnør for det store arbeidet de har gjort. Men før vi kan starte jubileumsfeiringen er det juleferie. Vi benytter anledningen til å ønske alle studenter og ansatte en riktig God Jul.
 

Emneord: Universitetspolitikk, Økonomi, Internasjonalisering Av rektor Ole Petter Ottersen og prorektor Inga Bostad og viserektorene Ragnhild Hennum og Doris Jorde
Publisert 9. des. 2010 00:35 - Sist endret 2. sep. 2014 14:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere