Det grønne universitetet

I begynnelsen av denne måneden hadde vi gleden av å introdusere elektriske biler på campus, som et ledd i vårt arbeid for et ”grønt universitet”.

INTRODUSERTE ELBIL: Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe og rektor Ole Petter Ottersen introduserte elektriske biler på campus tidligere denne måneden.

Dette er selvsagt først og fremst en symbolhandling: elbiler på campus vil styrke bevisstheten om at vi alle har et ansvar for å redusere forbruket av fossilt brensel.

Klimautfordringene må møtes med intens forskning på alternative energiformer og på fangst av CO2 og parallelt med dette må det skje endringer i vår egen livsstil.

Tiltaket med elbiler er ledd i en større satsing på miljø ved Universitetet i Oslo, der vi også ønsker å koble inn og synliggjøre all den forskningen som foregår innen klima og energi.

Vi er nå i ferd med å etablere et prosjekt for å nå UiOs nye miljøsatsing, med en egen prosjektleder. Dette innebærer å arbeide mot målet om det ”grønne universitetet”, der vi blant annet har identifisert to enheter som vi ønsker å få sertifisert som ”Miljøfyrtårn”.

UiOs viktigste miljøbidrag er likevel å sette selve storsamfunnet i stand til å forstå og håndtere miljøutfordringene i all sin kompleksitet. Universitetet i Oslo har store ambisjoner innen forskning på klima og energi og på samfunnets tilnærming til de store miljøutfordringene, og disse målsettingene må være paret med en ambisjon om en sterk miljøbevissthet innad.

Tilbake til elbilene: Studenter som registrerer seg med studentkortet sitt, får tre måneders gratis abonnement på disse bilene, men må, som alle andre, betale for bruk (100 kroner per time). Det oppfordres til alle ansatte og studenter å benytte seg av denne ordningen som har vist seg meget populær på andre arbeidsplasser slik som Veritas.

Men vi er det første universitetet i Norge som etablerer dette tilbudet. Bruk det godt! Og vi har ikke gitt opp planene om også å få bysykler på campus.

Kontaktadressen for alle som vil ta i bruk ordningen med el-biler er moveabout.no
 

Emneord: Universitetspolitikk, Miljøforskning Av rektor Ole Petter Ottersen, prorektor Inga Bostad og viserektorer Doris Jorde og Ragnhild Hennum
Publisert 23. sep. 2009 15:43 - Sist endret 2. sep. 2014 14:15

Fantastisk! Men hvilke enheter skal bli miljøfyrtårn, og hvorfor ikke flere? Jeg håper vi om ikke så alt for lenge kommer til å se et helt universitet som er miljøsertifisert. :)

Kanskje vi til og med kan presse kommunen til å satse grundig på kildesortering -- for ellers er det vanskelig for samtlige bedrifter og institusjoner i byen å være tilstrekkelig miljøvennlige.

ketiltu@uio.no - 24. sep. 2009 09:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere