Matematikerne løper for gull, biokjemikerne for gøy

Holmenkollstafetten nærmer seg. Førstelaget til Matematisk institutt er veteran i gamet og UiO-favoritt. Laget til Seksjon for Biokjemi på IMB deltar for første gang.

KAN DE VINNE?: – Vi skal ihvertfall slå det andre laget til IMB, erklærer Julie Aarmo Johannessen (til høyre). Aina Louise Cimafranca Haukeland (i midten) har tidligere vunnet en halvmaraton, og satser på å gjøre en god innsats, mens Aumkar Logendran (til venstre) er mest opptatt av det sosiale fellesskapet. De tre løper for stafettlaget til Seksjon for Biokjemi på Institutt for medisinske basalfag.

Foto: Ola Gamst Sæther

Lagnavnet er UiO IMB-Biokjemi.

– Vi klarte ikke å komme opp med noe mer fancy enn det, kommenterer lagleder og doktorgradsstipendiat Julie Aarmo Johannessen.

Så vidt hun vet, er det første gang Avdeling for biokjemi på Institutt for medisinske basalfag stiller med eget lag i Holmenkollstafetten. Blant de femten deltakerne på laget er også masterstudent Aina Louise Cimafranca Haukeland og overingeniør Aumkar Logendran.

Laglederen forteller at de yngste på laget er i 20-årene og de eldste i 40-årene. De er elleve jenter og fire gutter, og skulle noen falle fra, har de to løpere i reserve.

Etappene er fordelt og hengt opp på en stor tavle i lunsjrommet.

– Vi blir minnet på dette daglig, konstaterer hun.

Målet er å slå matematisk institutt

Hva er målet, sånn resultatmessig? undrer vi

– Det er selvfølgelig å slå Matematisk institutt, erklærer Cimafranca Haukeland. Alle ler, for det var ment som en spøk. Matematisk institutt har vunnet UiO-pokalen tre ganger.

Men UiO IMB-Biokjemi har ihvertfall ett sterkt kort.

– Aina har vunnet en maraton, opplyser Aumkar Logendran.

– Det var en liten halvmaraton i Wales, presiserer Cimafranca Haukeland. Hun er veldig glad i å løpe, og skal løpe kongeetappen i stafetten, strekningen fra Slemdal skole til Besserud.

Aumkar Logendran vurderer å begynne å trene etter påske.

– Det hender jeg løper til bussen. Det blir vel omtrent som å trene til den korteste etappen, funderer han. Det er den etappen han skal løpe.

– Jeg er med for det sosiale, slår han fast.

– Det viktigste er at vi slår det andre laget til IMB

– Vi er med for å gjøre noe hyggelig sammen, og for å slå matematikerne, insisterer Julie Aarmo Johannessen, og røper at laget har et par andre sterke kort i tillegg til Cimafranca Haukeland.

Ny latter. Det med å slå matematikerne er fortsatt bare tull skjønner vi, for det er egentlig et helt annet lag UiO IMB-Biokjemi er opptatt av å beseire.

– Det viktigste er at vi slår det andre laget til IMB, erklærer laglederen.

– Vi vet ikke hvem de er, men vi satser på å slå dem.

 

VIL DE VINNE FOR FJERDE GANG?: Elitelaget til Matematisk institutt håper på ny seier, men forsikrer at det sosiale aspektet er vel så viktig Bak fra venstre: professor Michael Floater, førstelektor Christin Borge, professor John Christian Ottem, masterstudent Agmund Valtchev Riiser, stipendiat Asbjørn Michelsen (arbeider for tiden i Essen, men løp i fjor). Foran: Martin Wynn, ansatt i Parkseksjonen i Eiendomsavdelingen og styremedlem i UiOBIL og Ola Sande, stipendiat på Matematisk institutt.

Laget UiO Matematisk institutt har 20-årsjubileum i år. Første gang de deltok var i 2004. Lagleder Christin Borge har vært med helt siden starten.

– Vi løper i klassen A1 mix som er klassen for blanda lag med flest menn. I denne klassen premieres alle med sluttid under 1:12:00. Det har vi klart hvert eneste år, forteller hun. 

– At vi nå er på topp hos UiO, gjør det ekstra gøy

I 2018 skjedde det imidlertid noe som gjorde at det ifølge laglederen, ble enda morsommere å delta. Etter stafetten ble UiO-lagene for første gang invitert til en egen markering med premiering av det beste UiO-laget. Og her kom Matematisk institutt på førsteplass. Året etter  ble laget til Matematisk institutt slått av et studentlag fra Det medisinske fakultet. Så fulgte to år med pandemi. Da stafetten ble arrangert igjen i 2022, var det igjen Matematisk institutt som dro hjem med vandrepokalen, en bragd som ble gjentatt i 2023 med sluttid 1.06.11.

– Det er så mange lag som deltar, og vi drukner litt i mengden. At vi nå er på topp hos UiO, gjør det ekstra gøy å være med, konstaterer Borge.

Den store vandrepokalen står godt synlig på en hylle på pauserommet. Uniforum er kommet for å ta bilde av et knippe av deltakerne med pokalen. Martin Wynn fra bedriftsidrettslaget på UiO (UiOBIL) er også kommet for å være med på bildet, og for å snakke litt om stafetten.

– Det var rektor Svein Stølen som tok initiativ til å lage et eget UiO-arrangement i forbindelse med Holmekollstafetten, med pokal til det beste UiO-laget, forteller Wynn som i tillegg til å være styremedlem i UiO-BIL, er ansatt i Parkseksjonen ved UiO.

To fellestreninger i uka

Tre av deltakerne på laget til Matematisk institutt, førstelektor og lagleder Christin Borge, stipendiat Ola Sande og professor Michael Floater, tar seg også tid til en prat med Uniforum.

Vi får vite at de yngste på laget er masterstudenter, og at eldstemann Michael Floater er 61 år og først begynte å løpe da han var i 40-årene. Han løper for idrettsklubben Vidar og har deltatt i til sammen 17 maraton.

Og på dette laget er det tilsynelatende ingen som ikke har begynt å trene til stafetten.

– I mars ble den ukentlige fellestreningen utvidet til to ganger i uka. Den siste uka før påske var det ti som deltok på tirsdag, og fem på torsdag, kan Ola Sande fortelle.

– Vi bruker også mye tid på å finne den optimale fordelingen av etapper, legger han til.

De er jo tross alt matematikere.

– Men det går fint å ha variasjon i kvaliteten på løperne, forsikrer Ola Sande og minner om at Holmenkollstafetten har både lange og korte etapper.

– Som å gå i 17.mai tog, bare at du løper

– Holmenkollstafetten har motivert mange på instituttet til å begynne å løpe, kommenterer Borge. Selv er hun ikke egentlig så glad i å løpe, men Holmenkollstafetten vil hun ikke gå glipp av.

– Dette er jo vårens vakreste eventyr.

– Å delta i Holmekollstafetten er som å gå i 17.mai tog, bare at du løper, supplerer Sande.

De tre matematikerne har tro på at instituttet får beholde vandrepokalen, men de poengterer at det ikke bare handler om å vinne. Det sosiale aspektet er like viktig, mener de.

Det er mye snakk om Holmenkollstafetten på instituttet om dagen, og det er ikke bare deltakerne på vinnerlaget som er engasjerte, ifølge de tre.

– Vi har et andrelag også, og mange på instituttet har vært med tidligere. Vi har fått et stafettmiljø, og det blir morsommere og morsommere for hvert år, konstaterer Borge.

– Det er ikke for sent å melde seg på

De siste årene har UiO stilt med mellom 40 og 50 lag.

– Det er ikke for sent å melde seg på, understreker Martin Wynn.

Selve stafetten har ingen påmeldingsfrist, men prisene for deltakelse stiger jo nærmere stafetten du kommer. For Bedriftsidrettslaget er det dessuten fint å få oversikt over UiO- deltakerne så raskt som mulig. De røde t-skjortene med UiO-logo som UiO-lagene bruker, må bestilles i tide. Wynn beskriver t-skjorta som deltakerne får, som en teknisk god løpeskjorte.

Det skal dessuten handles inn til den sosiale samlingen etter løpet. Festen finner sted i den såkalte Østhagen, dvs. den delen av universitetshagen i sentrum som ligger langs Universitetsgata.

– Festen starter kl. 17 og varer til ca. kl. 20, og her blir det stil, forteller Wynn.

Det blir servitører i hvite skjorter og gratis mat og mineralvann til deltakerne, og skulle noen ønske noe sterkere å drikke, vil dette kunne kjøpes i baren.

–Ta kontakt om du ikke har et lag å løpe med

Husk å melde fra til UiOBIL om påmeldingen, oppfordrer Wynn.

– Og ha gjerne UiO i lagnavnet, legger han til.

Holmenkollstafetten på UiO

UiOBIL ønsker at alle som vil stille lag til Holmenkollstafetten sender en e-post til uiobil-styret@uio.no med informasjon om lagleder

Les mer om Holmekollstafetten på UiOBILs nettsider

Lagene skal i utgangspunktet ha 15 deltakere, men klarer man ikke å stille fullt lag, kan en person løpe to etapper.

– I dette tilfellet anbefaler arrangøren at en deltaker som løper en tidlig etappe, også løper en sen etappe, men det er også mulig å la en sterk løper ta to etapper i strekk, kommenterer Wynn.

Og har du ikke noen kolleger å løpe stafetten sammen med, er ikke løpet kjørt likevel.

– Ta kontakt, så plasserer vi deg på et av lagene som mangler deltakere, oppfordrer Wynn.

Han benytter anledningen til å reklamere litt for UiOs joggegruppe med det samme. Her kan alle som vil, være med å trene.

– Du trenger ikke melde deg på. Det er bare å møte opp torsdager kl. 11 ved resepsjonen til treningssenteret Athletica Blindern i Frederikkebygningen. 

– De fleste løper mest for å ha det gøy

Er du ikke i superform, gjør det heller ingenting.

– Holmekollstafetten er en stor folkefest, og de fleste lagene løper mest for å ha det gøy, poengterer Martin Wynn og minner om at Holmenkollstafetten er Norges største mosjonsarrangement. Rundt 60 000 personer deltok i fjor fordelt på over fire tusen lag.

Alle lagene fra UiO løper i klassen A1. Det betyr at UiO-lagene starter samtidig.

– UiO-deltakerne i røde t-skjorter synes godt i folkemengden. At Holmenkollstafetten også bidrar til å synliggjøre UiO, er en hyggelig bieffekt, konstaterer Wynn.

 

* Les mer i Uniforum: Nær 700 UiO-løpere i Holmenkollstafetten

* Les mer i Uniforum: Rekordmange lag frå UiO skal delta i Holmenkollstafetten 

Av Grethe Tidemann
Publisert 2. apr. 2024 04:30 - Sist endra 3. apr. 2024 13:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere