UiO fordømmer de voldelige politiaksjonene mot iranske studenter

– Vi står sammen med studentene og det akademiske miljøet i Iran og andre som bruker sin stemme til å protestere, sier UiO-rektor Svein Stølen.

Studenter demonstrerer

PROTESTERER: Demonstrantar i Ottawa i Canada  protesterer etter dødsfallet til Mahsa Amini.

Foto: Taymaz Valley/flickR

– Vi fordømmer på det sterkeste den voldelige undertrykkelsen av studentdemonstranter ved iranske universiteter, og oppfordrer landets politimyndigheter om å tre tilbake i respekt for grunnleggende menneskerettigheter, sier rektor Svein Stølen i en uttalelse som er lagt ut på UiOs nettsider.  

Søndag stanset iranske politimyndigheter demonstrasjoner ved Sharif University of Technology i Tehran. Demonstrasjonene der og en rekke andre steder i landet har kommet i etterkant av at den unge kvinnen Mahsa Amini ble arrestert av det iranske moralpolitiet og deretter døde i politiets varetekt.

Flere internasjonale medier rapporterer at politiet har brukt ulovlige og voldelige midler for å slå ned på protestene. En rekke studenter og andre demonstranter er blitt arrestert, og flere er meldt skadde.

– Vi står sammen med studentene og det akademiske miljøet i Iran og andre som bruker sin stemme til å protestere. Ytringsfrihet og friheten til å demonstrere er grunnleggende rettigheter i demokratiet vårt. Sammen med akademisk frihet står de helt sentralt i vårt felles internasjonale verdisett, og de må vernes om med alt vi har, sier Stølen.

• Les også i Uniforum:

LEIAR: Modige kvinner og menn i Iran treng støtta vår

Fangeutveksling kan bli  redninga for dødsdømt svensk-iransk akademikar

Emneord: Iran, Menneskerettigheter, Akademisk frihet
Publisert 5. okt. 2022 04:30 - Sist endra 5. okt. 2022 21:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere