– Vi må sikre at ingen får en betongbit i hodet

Fasaden på Lucy Smiths hus, UiOs administrasjonsbygning på Blindern, er i dårlig forfatning og må repareres.  Det skjer ikke uten litt støy. Torsdag fikk universitetsdirektøren en omvisning på byggeplassen.

UTEN UTSYN: Det er ikke mulig å se ut, og det bråker, men utbedringene av fasaden på Lucy Smiths hus er helt nødvendige

Foto: Martin Toft

Det står verst til i de øverste etasjene i den ti etasjer høye bygningen.

– Det drypper inn på kontoret mitt i niende etasje, forteller universitetsdirektør Arne Benjaminsen. De siste årene har han hatt en bøtte stående på kontoret i Lucy Smiths hus.

Lucy Smiths hus

Lucy Smiths hus  ligger i problemveien 7. på den delen av campus som omtales som Øvre Blindern. Bygningen het tidligere Administrasjonsbygningen og huser UiOs sentrale ledelse med rektoratet, universitetsdirektøren og de administrative støtteenhetene. Bygningen stod ferdig i 1964. Arkitektene er Frode Rinnan og Olav Tveten, som også tegnet velferdsbygningene Frederikke, Idrettsbygningen og Kristian Ottosens hus.

Uniforum får være med når han og assisterende universitetsdirektør Johannes Falk Paulsen får en omvisning på byggestilasene. Blant de tilstedeværende er også prosjektleder Hans Martin Momyr fra Eiendomsavdelingen, og formannen på byggeplassen Bilall Neimi.

Mye betongpigging 

At arbeidene med å reparere fasaden på Lucy Smiths startet i sommer, har de ansatte i bygningen fått merke, ikke minst etter at piggingen av betong startet i juli.

Uniforum skrev i august om rektor Svein Stølen som søkte tilflukt på det museale rektorkontoret på Karl Johan. 

Les mer i Uniforum: * Borte fra byggebråket: Svein Stølen har tatt i bruk rektorkontoret i sentrum

Fra september er imidlertid avtalen med entreprenøren at dette arbeidet skal skje utenfor kjernetiden til de ansatte. Det vil si at det ikke skal pigges mellom klokken ni og klokken tre på hverdager. Bilial Neimi forteller at arbeidstokken hans også har tatt lørdagene i bruk for å skjerme de ansatte i bygningen mot støyen fra piggingen. 

Men helt stille blir det likevel ikke før arbeidene avsluttes ved utgangen av året.

MED HJELM OG VERNESKO: Fra høyre: universitetsdirektør Arne Benjaminsen og assisterende universitetsdirektør Johannes Falk Paulsen er klare for å ta byggeheisen opp til takterrassen i 10.etasje. Bilall Neimi og prosjektleder Hans Martin Momyr i eiendomsavdelingen viser vei. 

Betongbiter som løsner

– Dette er utfordrende for de ansatte, vedgår Johannes Falk Paulsen. Han forteller at noen ansatte har fått mulighet til å bruke arbeidsplasser på Sogn Arena, mens andre velger å sitte litt ekstra på hjemmekontor. 

Vi tar heisen opp til stillaset i tiende etasje.

– Da vi konstaterte omfanget på skadene i desember 2021, foretok vi en provisorisk sikring av uteområdene for å beskytte forbipasserende, forteller prosjektleder Hans Martin Momyr.

Etterpå gikk det slag i slag. I mai ble arbeidene lagt ut på anbud, og allerede i begynnelsen av juli begynte arbeidsteamet fra Viking entreprenør å sette opp stillaser.

KUN TO CENTIMETER : I dag legger vi fem centimeter betong utenpå armeringsjernet, forteller byggeleder Bilall Neimi. 

I tiende etasje hvor de store møterommene ligger, er det glassfasader og høyere under taket enn i de lavere etasjene.

Det som først og fremst har skapt problemer, ifølge Hans Martin Momyr, er den smale takterrassen som omkranser hele etasjen.  

– Her er fasaden ekstra utsatt for vann og fuktskader, påpeker han.

I det utstikkende taket over terrassen er deler av betongen forvitret slik at armeringsjernet er kommet til syne og har begynt å ruste. Noen steder har små betongbiter løsnet og falt ned på bakken.

– Det går mye tid med til å pigge vekk skadet betong og pusse bort rust, kan Neimi fortelle.

 

SPRUKNE TEGLSTEIN: Bilall Neimi viser hvordan vann har trukket inn i fasaden slik at betongen har forvitret, teglstein sprukket og armeringsjernet innenfor rustet. 

Fredet eksteriør 

At det lekker på universitetsdirektørens kontor, skyldes også lekkasje fra takterrassen, får vi vite.

Mens de røde teglstensbåndene nedover i etasjene er i forholdsvis god forfatning, er det synlige skader i teglstensbrystningen rundt terrassen og på fasaden i niende etasje. 

Noen steder har vann trengt inn i betongfugene mellom teglsteinene på fasaden slik at armeringsjernet er rustet i stykker. 

– Her må vi ta ned teglsteinene, legge inn nytt armeringsjern og erstatte de sprukne teglsteinene, opplyser Neimi. 

At fasaden er fredet, stiller ekstra krav til utbedringene, som at farger og materialer ikke må endres. Men det det er ikke mulig å finne teglstein som er helt identisk med steinen som pryder fasaden,

– Dette løser vi ved å erstatte skadede teglstein på fasaden med teglstein fra innsiden av terrassebrystningen, forklarer Momyr. 

Han tror en av årsakene til at det står så ille til her oppe, er at murerne på 60-tallet blandet salt i sementen for å få den til å herde raskere. 

– Salt og armering hører ikke sammen, konstaterer byggelederen. 

UHELDIG LØSNING: Her er trelisten blitt skåret rett av for å gi plass til markisefestet. 

Mens første og tiende etasje har glassfasader, har andre til niende etasje sammenhengende vindusbånd og brystninger i tegl. Vinduskarmene i disse etasjene er av teak, og samtlige skal pusses og oljes. Dette arbeidet er allerede godt i gang.

I etasjer hvor vinduene har fått utvendige markiser har montørene tatt noen snarveier, ifølge Momyr. Her er treverket kuttet tvers av for å gi plass til markisefestene, og løsningen er verken pen eller smart. 

– Her skal vi sette inn et nytt beslag, forteller prosjektlederen.

FERDIG OLJET: Samtlige vinduskarmer av teak skal pusses og oljes. Dette arbeidet er allerede godt i gang. 

I tillegg til mindre utsyn og støy må de ansatte i bygningen finne seg i både støv fra pussing av betong og treverk og oljelukt.  

Trøsten er at det ikke skal gå alt før mange måneder før arbeidene er over. Hans Martin Momyr forsikrer at arbeidene som er satt i gang, er helt nødvendige. 

– Det viktigste er å sikre at folk kan bevege seg trygt rundt bygningene, sier han

At resultatet blir flott er han ikke i tvil om. Går alt som planlagt, vil Lucy Smiths hus få nyoppusset og nyvasket fasade til jul. 

 

 

 

Emneord: eiendom, Arbeidsforhold Av Grethe Tidemann
Publisert 8. sep. 2022 19:02 - Sist endra 8. sep. 2022 19:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere