Stølen kaller til dugnad for å finansiere forsinkede stipendiater

Rektor Svein Stølen vil om nødvendig vente med nyansettelser for å finansiere forlengelser av stipendiatstillinger der kandidatene har blitt forsinket av koronasituasjonen.

Rektor Svein Stølen håper Kunnskapsdepartementet vil bidra med midler til sine hjemlede stillinger, hvor koronaen har forsinket prosjektene.

Foto: Ola Gamst Sæther

Rektor Svein Stølen bekrefter overfor Uniforum at Universitetet i Oslo vil forlenge ansettelsen til stipendiatene som er finansiert av universitetet gjennom hjemlene de har fått gjennom statsbudsjettet. Han advarer om at det vil få konsekvenser for planlagte nyansettelser hvis ikke Kunnskapsdepartementet kommer med midler.

– For stipendiater UiO selv finansierer via hjemler over statsbudsjettet, må vi nok hente  midler ved å utsette nyansettelser i disse hjemlene. Det betyr dessverre at finansiering av nye interne stipendiatstillinger blir forsinket om Kunnskapsdepartementet ikke kompenserer oss. Men i det minste sikrer vi med dette studenter som har dokumenterbare forsinkelser, sier han.

Vært stor usikkerhet om finansiering

Dårlig økonomi lokalt har vært en kilde til usikkerhet blant stipendiater om de virkelig vil få forlenget ansettelse, på tross av UiOs nye retningslinjer, som skal gi stipendiatene trygghet om at forsinkelsene på grunn av koronasituasjonen vil gi forlengelse.

Les mer i Uniforum: Institutt sier de ikke har råd til å gi stipendiater forlengelser

Stølen er svært opptatt av at man er tydelig på at de som fyller kriteriene vil få forlengelse, for at usikkerheten ikke skal bli en tilleggsbelastning i en allerede vanskelig situasjon.

– Stipendiatene er en særlig utsatt gruppe gjennom at de er i et forskerutdanningsløp som har egne rammer for ansettelsesforholdet. UiO vil vurdere forlengelse for stipendiater dersom de er blitt reelt forsinket i sin forskerprogresjon som følge av koronasituasjonen, sier han.

UiO er ikke de eneste som vil bidra

Mange av stipendiatene ved Universitetet i Oslo får sin finansiering fra andre kilder, og Stølen er glad for å kunne fortelle at flere av disse institusjonene vil bidra med midler til forlengelser.

– Både Norges forskningsråd og helseforetakene har vært tydelige på at de vil bidra til stillingene de har finansiert. Det er også kommet signaler fra EU om at de tenker i samme retning. Flere programmer har annonsert at det er mulig å søke om forlengelse. Øvrige aktører som står bak finansiering av stipendiater, forventes å bidra på samme måte, sier han.

Av Margrethe Gustavsen
Publisert 30. apr. 2020 14:52 - Sist endra 30. apr. 2020 14:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere