Styremedlem ved UiB: Det er et tap at På Høyden legges ned

I går ble nedleggelsen av universitetsavisen På Høyden vedtatt i universitetsstyremøtet på Universitetet i Bergen.

Redaksjonen i På Høyden(avbildet) fortsetter i Khrono i Bergen. (Arkivfoto)

Foto: Foto: Ole Marius Kvamme/UiB

Styret ved Universitetet i Bergen (UiB) vedtok enstemmig på gårsdagens møte å beholde satsningen på Khrono, men ikke lenger utgi På Høyden. Det skrev Khrono i går.

UiB gikk inn i Khrono i 2019. Til gjengjeld skulle Khrono ta over ansvaret for å fortsatt utgi På Høyden, som lokalavis for universitetet. Dette skulle egentlig vare i tre år, men allerede i underkant av et år etter overtakelsen gav redaktør Tove Lie beskjed om at ordningen ikke fungerte optimalt. Hun ba om å bli løst fra ansvaret om å drifte to aviser.

Trist å miste avisa

– Khrono er flott, og jeg er glad for at vi er med på dette prosjektet, men vi har mistet et uavhengig organ som dekker Universitetet i Bergen, og det er et tap, sier styremedlem Jørgen Melve.

Melve stemte likevel for forslaget, da han anså det som den eneste mulige utveien, i situasjonen man var i, men tenker at man mister av en arena for saker som bare har lokal interesse.

– Jeg er veldig for en nasjonal sektoravis, men det vil være en del som skjer på UiB som ikke vil være interessant i den sammenhengen, men kanskje er viktig for oss likevel. Det vil ikke bli dekket nå, sier han.

Tvilende til en intern debattarena

Kommunikasjonsdirektør Tor Asmund Godal har nå planer om å bruke merkenavnet til en ny internavissatsning. På møtet ble styret enige om å ta med i vedtaket at man skulle legge til rette for debatt i den nye På Høyden. Det er rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, fornøyd med. 

– Jeg er godt fornøyd med styrets behandling av saken og det vedtak vi fattet. Saken ble jo fremmet med utgangspunkt i et ønske fra Khrono og det er innarbeidet i saksfremlegget at:
«På Høyden» skal være en viktig plattform for debatt og meningsutveksling.» Jeg mener det er viktig og i tråd med hva styret var opptatt av. Hvordan dette skal konkretiseres vil KA-direktøren komme tilbake til styret med som en del av plan for På Høyden fremover, sier han.
Melve er bekymret for at en slik debattarena kan vise seg vanskelig å opprettholde i praksis.  

– Selv om På Høyden ikke har vært en så vellykket debattarena det siste året, er jeg enda mer skeptisk til at man skal få en bedre debatt i intern regi, sier han. 

Det er ressurssituasjonen som først og fremst vil gjøre det vanskelig, mener Melve.

– Dette skjer jo også i en situasjon der sentraladministrasjonen skal ned i antall ansatte. Det blir utfordrende. Kommunikasjonsavdelingen er i en presset situasjon allerede. 

Vil sette dagsorden fra Bergen

For redaktør i Khrono, Tove Lie, var det viktig å tydeliggjøre på møtet at forsøket med å drive begge aviser var reelt, noe som hun har blitt sitert på i dekningen til Khrono av saken.

— Jeg må be om å bli trodd på at dette ikke var planen hele tiden. Vi har prøvd helhjertet å få dette til på en god måte, og vi har fått til mye bra. Jeg har aldri ønsket at På Høyden skulle legges ned. Nå har vi et forslag til en løsning som hele redaksjonen støtter opp om, svarte hun.

Etter vedtaket sier Lie at det gjør dem bedre i stand til å lage et godt journalistisk produkt fra Bergen.

– Nå kan vi hundre prosent konsentrere oss om å lage enda flere gode riksdekkende og dagsordensettende saker fra Bergen, slik også intensjonen har vært siden vi for et år siden opprettet Khrono Bergen, sier hun til Uniforum. 

Når og hvordan vedtaket skal utføres er enda ikke bestemt, og inntil videre fortsetter Khrono derfor å publisere På Høyden.

Emneord: Universitetspolitikk, Media Av Margrethe Gustavsen
Publisert 21. feb. 2020 15:08 - Sist endra 28. feb. 2020 10:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere