Universitetet i Tromsø utsatt for fakturasvindel for 12 millioner kroner

Universitetet i Tromsø ble lurt til å betale 12 millioner kroner til en falsk leverandør for  delbetaling av en røntgenmaskin.

SVINDLET: Universitetet i Tromsø ble svindlet for 12 millioner kroner på grunn av falsk faktura.

Foto: Ola Røe /Universitetet i Tromsø

Universitetet i Tromsø ble i oktober utsatt for en avansert form for faktura- og betalingsbedrageri, melder universitetet i en pressemelding.  Dette er en type svindel hvor personer med utbetalingsmyndighet forledes til å betale en falsk faktura. Svindelen skjedde i forbindelse med mottak og betaling av en faktura på 1,2 millioner euro fra en utenlandsk leverandør.

I  pressemeldingen går det fram at UiT i oktober mottok en faktura på e-post fra en utenlandsk leverandør for delbetaling av en røntgenmaskin. Fakturaen var korrekt og fra riktig leverandør. Få dager senere fikk UiT en ny melding fra det som tilsynelatende var leverandøren, med ny faktura med oppdatert betalingsinformasjon og bekreftelser på dette. Endringen ble effektuert og betaling gjennomført i samsvar med UiTs rutiner.

En uke etter utbetalingsdato ble det oppdaget at leverandøren likevel ikke hadde mottatt betalingen, og at UiT var utsatt for svindel.  Samme dag ble svindelen meldt til politiet og til UiTs bankforbindelse. UiT har samarbeidet med politiet i forbindelse med etterforskningen. Saken er også under oppfølging av UiTs bankforbindelse.  

– Hendelser som dette utfordrer eksisterende systemer og rutiner, og vi ser at det er nødvendig å ha økt overvåkenhet ved større transaksjoner, spesielt ved kjøp fra utlandet, sier universitetsdirektør Jørgen Fossland ved Universitetet i Tromsø.

Kunnskapsdepartementet er informert om forholdet.  

Verken politiet i Troms eller Kripos har klart å avdekke hvem som står bak svindelen.

– Det har vært utfordrende å etterforske saken. Undersøkelser tyder på at det er brukt falsk identitet. Og at det har internasjonale forgreininger, sier politiadvokat i Troms politidistrikt, Trude Kvanli til NRK.

Emneord: kriminalitet, Politi
Publisert 19. des. 2019 14:08 - Sist endra 19. des. 2019 14:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere