Norsk studentorganisasjon: Regnestykket går ikke opp for studentene

Boligleieprisene i Norge fortsetter  å stige, viser 2019-statistikken fra SSB. – Dette resulterer i at studenter må bruke mer tid på deltidsjobben, og mindre på studiene, sier Marte Øien, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO). 

IKKE FORNØYD: NSO-leder Marte Øien mener studiestøtten ikke holder tritt med utleieprisene, og derfor må regjeringen og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (t.v.)sørge for at den øker i omfang.

Foto: Ola Gamst Sæther

I dag kom SSBs leiemarkedsundersøkelse for 2019. Den viser at leieprisene fortsetter å øke. På landsbasis koster en ettroms 7890 kroner, mens det i Oslo koster 8930 kroner. I måneden er det en økning fra i fjor på 320 på landsbasis, og 180 kroner i måneden i Oslo. Flertallet av de ca 290 000 norske studentene, bor i det private leiemarkedet.

– Når prisene stadig vekk øker, utgjør boligutgiftene en større andel av studiestøtten. Dette resulterer i at studenter må bruke mer tid på deltidsjobben, og mindre på studiene, sier Marte Øien, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

Etter at regjeringen har utvidet studiestøtten til å gjelde for 11 måneder, får hver student utbetalt 11020 kroner i måneden. En student i Oslo, vil da ha igjen 2090 kroner å leve for, mens man i resten av landet vil ha 3130 kroner å leve for.

– Regnestykket går rett og slett ikke opp. Økningen i boligprisene, spiser opp mye av den årlige justeringen av studiestøtten. De aller færreste, klarer å overleve på dette i måneden, noe som gjør at studentene må prioritere hardt mellom jobb og studier, og vi vet at for mange går dette utover den faglige prestasjonen på studiene, sier Øien.

NSOs boligundersøkelse viser at studentens største utgift er boligutgiften, og at en student går 5082 kroner i minus hver måned. Med de nye tallene går studentene 5402 kroner i minus i måneden.


– Det er bra at regjeringen har holdt en høy byggetakt på studentboliger, samtidig som de har utvidet studiestøtten til 11 måneder. Tallene viser at vi trenger at studiestøtten øker i omfang og knyttes til grunnbeløpet i folketrygden slik at studentene hele tiden har samme kjøpekraft, samtidig må regjeringen opprettholde en høy byggetakt av studentboliger, sier Øien.

Emneord: Studentforhold, Studentsaker
Publisert 16. des. 2019 14:14 - Sist endra 16. des. 2019 14:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere