Den kvinnelige imamen Seyran Ates får Universitetet i Oslos menneskerettighetspris 2019

Universitetet i Oslo tildeler Seyran Ates UiOs menneskerettighetspris for 2019. Seyran Ates er jurist, forfatter og imam i den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin.

Kvinne ser mot oss med en hvit installasjon i bakgrunnen

FÅR MENNESKERETTIGHETSPRIS: Den kvinnelige imamen og juristen Seyran Ates er tildelt UiOs menneskerettighetspris for 2019.

Foto: Julius Matuschik
– Enkelte menneskers grenseløse mot imponerer, og Seyran Ates er en av dem. Hun viser en imponerende sterk vilje til å beskytte og kjempe for universelle verdier og menneskerettigheter, på bekostning av sin egen personlige frihet og med fare for sitt eget liv. Det krever et mot som de færreste av oss kan forstå fullt ut, men som vi bør støtte, ære og belønne. Våre hjerteligste gratulasjoner går til Seyran Ates som årets vinner av UiOs menneskerettighetspris! sier rektor Svein Stølen i en pressemelding fra UiO.
Om UiOs menneskerettighetspris og Lisl og Leo Eitingers fond
• Prisen deles ut årlig som en anerkjennelse av personlig innsats og aktivt engasjement innenfor ett eller flere menneskerettslige områder, i videste forstand.
• Prisen tildeles av UiOs styre etter innstilling fra en priskomité.
• Leo Eitinger (1912-1996) var norsk-jødisk humanist, lege og professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo. Eitinger ble født i Brno, Tsjekkia, og kom til Norge som flyktning i 1939. Under 2. verdenskrig ble han deportert til tilintetgjørelsesleirene Auschwitz og Buchenwald. Av de 762 norske jødene som ble deportert, var Eitinger én av 23 som overlevde.
• Han ble senere professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo, og er kjent for sine vitenskapelige arbeider om psykiske senskader hos holocaust-ofre. Han var en utrettelig forkjemper for menneskerettighetene. Særlig jødenes, krigsfangenes og krigsveteranenes sak lå ham på hjertet.
• Eitinger var kommandør av St. Olavs orden. I 1973 ble han utnevnt til æresmedlem av Den tjekkoslovakiske psykiatriske forening som takk for utviklingen av kollegiale og vitenskapelige forbindelser mellom forskere i Norge og Tsjekkoslovakia. I 1988 mottok han Fritt Ord-prisen.
• Sammen med sin kone, dannet han Lisl og Leo Eitingers fond i 1984.
 
Seyran Ates er utdannet jurist. Hun er født i Istanbul, har tyrkisk mor og kurdisk far, og kom til Tyskland da hun var seks år gammel. Hun har gjennom en lang karriere jobbet for ytringsfriheten, menneskerettigheter og mot religiøse fordommer. Ates er spesialist i straffe- og familierett, og har blant annet arbeidet for å få på plass lovgivning i Tyskland som beskytter mot tvangsgifte. Hun har også skrevet en rekke bøker. Som jusstudent og rådgiver for tyrkiske kvinner ble hun på 80-tallet utsatt for et attentat, og fra 2006 til 2012 stengte hun advokatpraksisen på grunn av gjentatte dødstrusler. I 2017 etablerte hun den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin.
 
– Det er en stor ære å motta Universitetet i Oslos menneskerettighetspris! Jeg ble beveget til tårer da jeg hørte at jeg skulle motta prisen. Menneskerettighetsaktivister som meg følger et indre kall i sin kamp for menneskerettigheter og verdighet. Dette indre kallet er det som holder oss i gang, også når det virker som om verden er imot oss. Men også vi trenger iblant en påminnelse om at vår kamp er anerkjent og at det er verdt det. Tusen takk for at dere er denne påminnelsen nå, på et tidspunkt da det var sårt behov for den. Tusen takk for støtten! sier Seyran Ates fra Berlin.
 
Universitetet i Oslos menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond - tildeles av universitetets styre, etter innstilling fra en priskomité. Prisen ble første gang delt ut i 1986, til Elie Wiesel.
 
«Med sin liberale religiøse linje, sin alvorlige politiske kritikk, og sin motstand mot patriarkatet i alle religioner og samfunn, har Seyran Ates fremmet hvor viktig det er at alle borgere må respektere universelle menneskerettigheter og demokratiske spilleregler (…) Seyran Ates har som imam i den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin og gjennom flere felles prosjekter styrket interreligiøs solidaritet og den liberale kampen for frihet og kjærlighet og like rettigheter for muslimske kvinner og jenter (…) Hennes innsats har utfordret oss alle fordi hun sprenger fordomsfulle grenser med sin tale og sine skrifter. Hun fører en modig frigjøringskamp med nesten ingen støtte fra sine egne», heter det i nominasjonen fra priskomiteen.
 
UiOs menneskerettighetspris deles ut i Gamle festsal torsdag 5.desember, under åpningen av Oslo Peace Days. Fredag 6.desember holder prisvinneren sitt foredrag om menneskerettigheter.
 
 
Emneord: Menneskerettar, UiOs priser, Religion, Islam, Teologi
Publisert 15. okt. 2019 14:00 - Sist endra 15. okt. 2019 14:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere