Danske Jonas Eika tildelt Nordisk råds litteraturpris for 2019

Den danske forfatteren Jonas Eika er blitt tildelt Nordisk råds litteraturpris 2019 for novellesamlingen Efter Solen.  Forfatteren og UiO-professoren Jan Grue var blant de nominerte.

Forfatteren Jona Eika har gått fram på podiet for å takke for Nordisk råds litteraturpris  2019

VANT: Danske Jonas Eika ble i kveld tildelt Nordisk råds litteraturpris for 2019. Også UiO-professor Jan Grue var nominert til den prisen.  (Foto: Nordisk råd)

Jonas Eika mottar prisen for et verk som minner oss om hvorfor litteraturen kan noe annet og mer enn å speile det vi allerede kjenner til, står det i en pressemelding fra Nordisk råd. 

Litteraturprisen ble overrakt av forfatteren Johannes Anyuru under den direktesendte utdelingen av Nordisk råds fem priser på Konserthuset Stockholm tirsdag kveld.

I begrunnelsen fra juryen står det at mottakeren av Nordisk råds litteraturpris 2019 er en ganske ung forfatter, og at hans novellesamling Efter Solen har overrasket og begeistret juryen med sitt globale perspektiv, sitt sanselige og bildesterke språk og sin evne til å tale inn i samtidens politiske utfordringer uten at man på noen måte føler seg dirigert til et bestemt sted.  Jonas Eika skriver om en virkelighet som er gjenkjennelig, om vi så befinner oss i København, i Mexico eller i Nevada – blant finansspekulanter, hjemløse gutter eller folk som tror på romvesener. Les mer om Jonas Eika i en pressemelding fra Nordisk råd.

Forfatteren og professoren Jan Grue fra Institutt for spesialpedagogikk var blant de to norskspråklige forfatterne som var nominert til prisen. Han var nominert for romanen Jeg lever et liv som ligner deres.

Av Martin Toft
Publisert 29. okt. 2019 23:18 - Sist endra 29. okt. 2019 23:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere