Store norske - Vi vil ha kloke hoder fra UiO

UiO-tilknyttede fagpersoner har ansvaret for 466 av fagområdene i Store norske leksikon, og nettleksikonet ønsker seg flere.

Bilde av smilende mann i trettiårene, utendørs.

STOLT REDAKTØR: Sjefsredaktør i Store norske leksikon Erik Bolstad håper på 100 millioner leste artikler i 2019. Foto: Lille norske leksikon

"Flere leksikonkategorier – fra internasjonal politikk, etnografi i Amerika og kattefamilien, til vitenskapsteori, sommerfugler og pattedyrs anatomi – mangler riktignok fagansvarlige. Redaksjonen er derfor stadig på jakt etter flere kloke hoder – og gjerne fra UiO!", står det i sommerrapporten UiO har fått av Store norske leksikon(SNL).

I dag er det 141 fagansvarlige med tilhørighet til UiO som bidrar til den norske allmennkunnskapen, gjennom sitt arbeid med nettleksikonet.Til sammen har de ansvaret for 14 prosent av alle artiklene. I tillegg har 344 andre som er tilknyttet UiO skrevet minst én artikkel, en samlet produksjon på 19 161 artikler.

Det er spesielt på medisinfeltet at UiO dominerer. Nesten halvparten av antallet leste artikler om medisin kommer fra universitetet. Forfatteren som er mest lest er også herfra- professor emeritus i anatomi, Per Holck, har hatt ansvaret for 1049 artikler, som i skrivende stund er lest nærmere 1,9 millioner ganger.

Går mot rekord

Leksikonet eies av Foreningen Store norske leksikon, som består av de 18 eierne, blant annet  de norske universitetene. Opprinnelsen er 16-bindsverket Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon, men ikke lenge etter man gikk over til digital publisering overtok stiftelsen Fritt Ord, med stadig flere samarbeidspartnere, for å redde det nedleggelsestruede leksikonet.   

I rapporten hevder Store norske leksikon at de er det  eneste nasjonalleksikonet i verden som har funnet en modell der universitetene kan drive kollektiv forskningsformidling som når fram til store mengder lesere. 300 000 artikler leses på sidene hver dag, og i år satser SNL på å for første gang nå 100 millioner leste artikler.

– Jeg må gni meg i øynene hver gang jeg titter på statistikken. At lesertallene fortsetter å vokse så mye fra et allerede høyt nivå er utrolig inspirerende, både for oss i redaksjonen og for de mange fagansvarlige der ute på universitetene, er kommentaren til sjefsredaktør Erik Bolstad.

Leser seg opp på samfunnsdebatten

Bidraget fra UiO reflekterer spennet i fagmiljøene, som beskrevet av Store norske leksikon: 

"Ved hjelp av universitetets dyktige fagfolk kan hele Norge lese seg opp på alt fra Charles Darwin, brystkreft og platetektonikk, til seksuell trakassering, El Salvadors historie, handlingsregelen og lukten etter regn".

De mest leste enkeltartiklene til UiO er dog relatert til noen temaer som har vært viktige i den offentlige samtalen de senere årene.

Artikkelen islam er lest 141 788 ganger, kristendom er lest 105 649 ganger og velferdsstat er lest 78 226 ganger.

 

 

 

 

 

 

Av Margrethe Gustavsen
Publisert 9. aug. 2019 11:15 - Sist endra 12. aug. 2019 12:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere