UiO er Nordens tredje beste universitet

Samtlige av de ledende skandinaviske universitetene er på vei opp ifølge The Academic Ranking of World Universities (ARWU), populært kalt Shanghai-rangeringen. UiO er nå verdens 59. beste universitet.

ANERKJENT INTERNASJONAL UNIVERSITETSRANGERING: Resultatene fra  Shanghai-rangeringen offisielt kalt The Academic Ranking of World Universities (ARWU) ble offentliggjort i dag kl. 12.00. Høyblokka i bakgrunnen er Lucy Smith hus på Blindern hvor UiOs ledelse har sine kontorer. Foto: Anders Lien

Foto: Anders Lien/UiO

Universitetet i Oslo er nummer 59 i verden, ifølge den kinesiske universitetsrangeringen The Academic Ranking of World Universities (ARWU) som ble offentliggjort i dag, 15. august. UiO har dermed gått opp tre plasser siden rangeringen i 2018, hvor universitetet havnet på 62. plass.

Dette betyr ifølge denne rangeringen at UiO i år er Nordens tredje beste universitet etter Københavns Universitet og Karolinska Institutet. Fjorårets innehaver av tredjeplassen, Universitetet i Helsinki, faller i år ned på sjetteplass etter Universitetet i Århus og Uppsala Universitet.

Harvard University, Stanford University og University of Cambridge holder stand som verdens beste universiteter etterfulgt av Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California, Berkeley, Princeton University, University of Oxford, Columbia University, California Institute of Technology og University of Chicago.

The Academic Ranking of World Universities

Rangeringen av verdens universiteter kalt The Academic Ranking of World Universities (ARWU) ble utført og publisert første gang ved Shanghai Jiao Tong University i Kina i 2003. Rangeringen som i utgangspunktet hadde som målsetting å vurdere kvaliteten til kinesiske universiteter i et globalt perspektiv, regnes i dag som en av verdens mest anerkjente universitetsrangeringer.

Siden 2009 er rangeringen blitt publisert av den uavhengige institusjonen ShanghaiRanking Consultancy. Blant de viktigste målekriteriene er antall nobelpriser, antall artikler publisert i anerkjente tidsskrifter og antall høyt siterte forskere og artikler. ARWU ser også på universitetenes resultater per hode.   

Over 1200 universiteter rangeres årlig av ARWU, men kun de fem hundre beste kommer med i den publiserte rangeringen.

Hyggelig nyhet

– At vi gjør det bra på denne målingen er selvfølgelig en hyggelig nyhet å få på starten av semesteret, kommenterer rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.

– Det er selvfølgelig noen metodologiske spørsmål knyttet til slike målinger, men det vi ser både på denne og andre målinger er at vi får en relativt høy plassering og at tallene er stabile, sier Stølen. Han trekker også fram et høyt antall ERC-stipender, dvs. stipender fra Det europeiske forskningsrådet, som en indikasjon på at Universitetet i Oslo er blant de beste i verden.

På listen over verdens 500 beste universiteter holder NTNU fortsatt stand i et uspesifisert sjikt mellom plass nr. 101 og 150, mens Universitetet i Bergen fortsatt befinner seg i et sjikt mellom nr. 201 og nr. 300. Ingen andre norske universiteter er med på denne listen.

Stabil plassering

UiO har siden den første Shanghai-rangeringen i 2003 oppnådd en relativt stabil plassering. Lavest skår fikk universitetet i 2010 og 2011, hvor UiO ble rangert som nr. 75 i verden.

– Fallet fra 65. plass til 75. plass er vanskelig å tolke og kan være tilfeldig. Uansett om UiO går opp eller ned på slike rangeringer, så dekker de bare en liten del av aktiviteten vår. Og det fins alltid en del metodologiske problem når det gjelder hvordan disse listene blir til, uttalte daværende rektor Ole Petter Ottersen til Universitetsavisa i Trondheim i 2010.

Den beste rangeringen fikk UiO i 2015 hvor universitetet gjorde et hopp fra 69. til 58. plass.

– Vi vet at det på tross av metodiske svakheter er mange som ser til disse rangeringene når de velger studiested og samarbeidspartnere. Derfor er det selvsagt gledelig at vi rykker fremover, kommenterte rektor Ole Petter Ottersen i intervju med Uniforum i 2015.

Vekker enorm oppmerksomhet

Også de øvrige skandinaviske universitetene som har fått plass på listen over verdens hundre beste universiteter på denne rangeringen, oppnår bedre plassering enn i fjor. Københavns Universitet går opp tre plasser til en 26. plass mens Karolinska Institutet går fra nr. 44 i verden til nr. 38.

Aarhus Universitet går opp fem plasser til nummer 60 og har dermed overtatt fjerdeplassen i Norden, etterfulgt av Uppsala Universitet som i år ender på 63. plass. Blant de hundre beste universitetene i verden finner du også Stockholms Universitet på 73. plass.

– Som område og sett i forhold til folketallet, gjør de skandinaviske universitetene det fantastisk bra, kommenterer rektor Svein Stølen.

– Hva betyr denne rangeringen for UiO?

– I Norge er det ikke så stort fokus på slike rangeringer, men ute i verden vekker dette en enorm oppmerksomhet. Slike rangeringer bidrar til at vi blir godt tatt imot overalt hvor vi kommer, konstaterer Stølen.

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 15. aug. 2019 14:54 - Sist endra 15. aug. 2019 15:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere