Ble kastet ut av landet, nå er hun NTNU-ansatt

NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har tatt doktorgrad og blitt postdoktor etter en lang kamp for å få studere i Norge.

EN AV DE BESTE DAGENE: Her disputerer Hamideh Kaffash: - Fra morgen til kveld var denne dagen en av de beste dagene i livet mitt, sier hun. 

Det skal ikke være lett å ta doktorgrad, men for Hamideh Kaffash har veien til disputasen vært tyngre enn for de fleste, skriver Universitetsavisa.

Hun kom til Norge som stipendiat ved NTNU i 2013, fikk beskjed om at PST ville kaste henne ut av landet, tok saken til retten og tapte. Like før ankesaken skulle opp for retten fikk hun likevel oppholdstillatelse etter en ny vurdering.

Ansatt som postdoktor ved NTNU

I 2016 fikk hun en ny stipendiatkontrakt ved NTNU. I forrige uke, 2 år og 11 måneder senere, disputerte hun. Samtlige plasser i disputasrommet i Hovedbygningen på Gløshaugen i Trondheim var opptatt da Kaffash forsvarte avhandlingen «Dissolution kinetics of carbon materials in FeMn».

Dagen derpå gikk hun på jobb som fersk postdoktor ved samme universitet. Samme avdeling og samme fagfelt.

Kaffash har overfor Universitetsavisa beskrevet perioden i 2014 da hun ble nektet opphold i Norge som de verste dagene i livet sitt. Nå beskriver hun disputasdagen som en av de beste dagene hun har hatt.

- Fra morgen til kveld var denne dagen en av de beste dagene i livet mitt. Jeg har faktisk opplevd de verste og beste dagene i mitt liv i Norge. Nå har jeg fått resultatene av mine anstrengelser, både vitenskapelig og i kamp med myndighetene. Det føles veldig bra, sier Kaffash.

Hele intervjuet gjøres på norsk. Kaffash begynte å lære seg språket for få måneder siden, og mester det allerede godt.

Det var en tydelig lettet og glad Hamideh Kaffash som feiret vel overstått disputas på Nardo samme kveld som hun hadde disputert. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det var en tydelig lettet og glad Hamideh Kaffash som feiret vel overstått disputas på Nardo samme kveld som hun hadde disputert.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Hun har gjort en viktig jobb

Instituttleder Jostein Mårdalen ved Institutt for materialteknologi roser innsatsen Kaffash har gjort for andre iranske stipendiater, og sier hun har personlige egenskaper NTNU har stor bruk for. Han understreker likevel at ansettelsen som postdoktor, som han selv ikke har vært involvert i, utelukkende har skjedd på faglig grunnlag.

- Hun har gjennomført den høyeste utdanningen vi kan gi folk i Norge og levert en bra doktorgrad, men hun har definitivt også andre kvaliteter. Hun har kjempet en iherdig kamp for iranske studenters rett til å studere og ta doktograd i Norge. Det har hun gjort på en særdeles uselvisk måte, sier Mårdalen.

Instituttlederen sier Kaffash gjorde en viktig jobb for å få ryddet opp i relasjonen mellom utdanningsinstitusjonene og immigrasjonsmyndighetene.

- Saksbehandlingen fra UDI går mye fortere enn før. Innsatsen hennes har hatt ringvirkninger langt utover det faktum at hun og de to andre som i 2014  fikk avslag, fikk anledning til å ta doktorgrad i Norge.

Talsperson

Etter å ha fått problemer med oppholdstillatelsen og tatt opp kampen for å få bli i Norge, ble Kaffash en talsperson for iranske studenter i samme situasjon, blant annet gjennom interesseorganisasjonen «Stop Educational Discrimination Against Iranians».

Hun ønsket aldri all oppmerksomheten kampen om oppholdstillatelse medførte, men den sterke rettferdighetssansen er noe hun har hatt siden barndommen.

- Jeg er ingen politiker, bare en student som er veldig opptatt av rettferdighet. Det har jeg vært hele livet. Nå ser jeg fram til bare å kunne konsentrere meg om forskningen, sa hun da hun kom tilbake til Norge og NTNU i 2016.

Da varslet hun også at hun ville hjelpe andre iranere som havnet i samme situasjon som henne.

- Jeg har hørt at studenter fra Iran, Kina og Russland fortsatt har problemer med norske myndigheter. Det overrasker meg ikke etter signalene fra USA og Trump. Det ser ut som om Norge er klare til å følge Trumps ord, sier Kaffash nå.

Hun er tydelig på at hun ikke har problemer med at det er restriksjoner på hvem som får opphold i Norge, men at saksbehandlingen kan medføre store problemer. Det gjelder, som i hennes tilfelle, saker der utenlandske studenter og stipendiater kommer til Norge og bruker mye tid og krefter, før de etter en stund får beskjed om at de skal sendes ut av landet.

I 2014 møtte over 100 personer opp til en protestmarkering på Gløshaugen mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater. Bak megafonen sto blant annet Hamideh Kaffash. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

I 2014 møtte over 100 personer opp til en protestmarkering på Gløshaugen mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater. Bak megafonen sto blant annet Hamideh Kaffash.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Flere iranere med visumtrøbbel

Kaffash forteller at det er flere pågående saker med iranske stipendiater som sliter med oppholdstillatelsen. Spesielt er hun opprørt over et tilfelle der en stipendiat som har vært i landet en stund, har fått beskjed om at han skal kastes ut.

Hun kjenner bare til et slikt tilfelle de siste tre årene, men forteller at hun har blitt kontaktet av flere landsmenn som har søkt stillinger i Norge fra Iran. Noen har blitt innstilt på førsteplass, men fått avslag på opphold fra norske myndigheter.

- Jeg skjønner godt at PST sjekker bakgrunnen grundig. Slik gjør sikkerhetspolitiet det i alle land. Men de må sjekke godt nok, slik at ikke noen risikerer å bli kastet ut etter at oppholdstillatelsen først er gitt.

Hamideh Kaffash

 • Hamideh Kaffash kom til NTNUs Institutt for materialteknologi fra Iran som stipendiat i 2013.
 • I 2014 fikk hun beskjed om at hun ikke fikk opphold i Norge. UDI viste til utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Fra 2014 sto Kaffash i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Sammen med en annen NTNU-stipendiat, Shahin Akbarnejad, saksøkte hun Utlendingsnemda, men tapte søksmålet i Oslo tingrett sommeren 2015.
 • To uker før ankesaken skulle opp for retten i 2016, fikk både Kaffash og Akbarnejad, beskjed om at de likevel fikk oppholdstillatelse etter en ny vurdering. Ankesaken ble derfor avblåst.
 • Etter å ha fått opphold fikk Kaffash en ny stipendiatkontrakt med NTNU.
 • Kaffash disputerte onsdag 21. august 2019 og startet i ny jobb som postdoktor ved NTNUs Institutt for materialteknologi dagen etter.

 

Utfordrende arbeidsmarked i Iran

Kaffash fikk jobb og forfremmelse i løpet av tiden hun bodde i Iran i påvente av en avgjørelse om oppholdstillatelsen sin i Norge. Hun fikk permisjon i to år og måtte slutte i jobben i Iran før hun var ferdig med stipendiatperioden i Trondheim.

Seks år etter at hun først kom til Norge, har hun større faglig nettverk enn i Iran og trives godt i Trondheim. Det er jobbmulighetene som gjør at hun ønsker å bli i Norge.

Den ferske postdoktoren forteller at arbeidsmarkedet i Iran har blitt vanskeligere etter USAs sanksjoner. I fjor trakk USA seg fra atomavtalen flere supermakter har med Iran, og innførte sanksjoner fordi de mener Iran ikke overholder forbudet mot å utvikle atomvåpen.

- Jeg brukte to år på å kjempe for oppholdstillatelsen i Norge og vil ikke miste mer tid, men hvis det blir mer visumproblemer her så vet jeg hvordan jeg skal kjempe for å forsvare rettighetene mine, sier Kaffash.

Tror norske bedrifter er redde

Kaffash søkte flere stillinger i norske og skandinaviske bedrifter før hun fikk postdokstillingen ved NTNU. Hun ble ikke kalt inn på et eneste intervju, med unntak av hos en svensk bedrift. Kaffash tror dette skyldes at norske bedrifter er redde for å ansette iranere i frykt for nye sanksjoner og mulige utkastelser.

På veien fram til disputasen i Trondheim har Kaffash bodd og jobbet et år i Iran i påvente av en rettsavgjørelse og oppholdstillatelse. Hun har også vært tre måneder i Australia for å gjøre forsøk til doktorgraden.

Nå har mannen hennes, som driver en slags iransk variant av finn.no, også flyttet til Trondheim.

- Får jeg jobb i Norge etter postdokperioden blir jeg gjerne her, men jeg har ingen problemer med å reise tilbake til Iran. Det er hjemlandet mitt og der familien min er, sier Hamideh Kaffash.

Det var fullt hus da Hamideh Kaffash disputerte. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det var fullt hus da Hamideh Kaffash disputerte. (Foto: Kristoffer Furberg/Universitetsavisa)

Emneord: Menneskerrettar, Akademisk frihet, Forskning, Iran Av Kristoffer Furberg /Universitetsavisa
Publisert 28. aug. 2019 10:35 - Sist endra 28. aug. 2019 10:35
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere