Svenske Carl-Henrik Heldin får Anders Jahres store medisinske pris

Carl-Henrik Heldin ved Universitetet i Uppsala er tildelt Anders Jahres store medisinske pris for 2019 på 1 million kroner. Prisen for yngre forskere deles mellom Lars Tjelta Westlye fra UiO og Jenny Mjøsberg fra Karolinska Institutet.

Et portett av Carl-Henrik Heldin

JAHREPRIS: Professor Carl-Henrik Heldin fra Universitetet i Uppsala er tildelt Anders Jahres store medisinske pris på 1 million kroner.

Foto: Mikael Wallerstedt
Professor Carl-Henrik Heldin får prisen for sitt banebrytende bidrag til å forstå sammenhengen mellom cellers vekstfaktorer og kreft, står det i en pressemelding fra Universitetet i Oslo, som deler ut prisen.
 
Heldin er en av de mest siterte forskerne i Norden, og hans forskning har ført til nye prinsipper innen kreftbehandling. Vekstfaktorer er proteiner som utskilles av celler og som brukes til kommunikasjon med andre celler. De påvirker andre celler og kan for eksempel få dem til å vokse eller dele seg.
 
Heldin har i sin forskning vist hvordan vekstfaktorer fra en celle sender instruksjoner til andre celler via såkalte reseptorer på celleoverflaten, og har identifisert signaler inne i cellene som blir utløst når vekstfaktorene binder seg til sine reseptorer. Han har også vist at feil i måten enkelte celler mottar og behandler signaler fra vekstfaktorene på, er sterkt forbundet med utvikling av kreft.

Pris til yngre forskere deles mellom UiO og Karolinska Instiutet

Anders Jahres pris til yngre forskere på 400 000 kroner deles mellom Dr. Jenny Mjösberg ved Karolinska Institutet, og Dr. Lars Tjelta Westlye ved Universitetet i Oslo. Mjösberg får prisen for sine studier av en nyoppdaget celletype i immunforsvaret som medvirker til allergi og betennelsessykdommer, mens Westlye mottar prisen for sine bidrag til å forstå hvordan medfødte egenskaper og personlighetstrekk kan forklare disposisjon for mentale lidelser, går det fram av pressemeldingen.
Prisene deles ut i Universitetets aula 31. oktober.
Emneord: Priser, Medisin, UiOs priser
Publisert 17. juni 2019 13:00 - Sist endra 17. juni 2019 13:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere