Påviser enda mer slitasje på Gokstadskipet

Skanning over fem år viser at slitasjen på Gokstadskipet har skutt fart. Det viser ingeniør Bjarte Aarseth på 3D-bilder.

Et bilde av Gokstadskipet i Vikingskipshuset på Bygdøy

SLITASJE: Det er nå påvist enda mer slitasje på Gokstadskipet. Nye 3D-bilder viser omfanget av slitasjen.

Foto: Ola Sæther

For første gang vises bildene frem.  Metoden ingeniør Bjarte Aarseth har brukt på Gokstadskipet på Vikingskipshuset viser bekymringsfulle forandringer på fem år. 3D-bildene som er gjort med en avansert skanner viser forfallet til vikingskatten, melder NRK i dag. 

– Det er litt sjokkerende å for første gang virkelig se hva som er i ferd med å skje med skipet, sier Aarseth.

Han forklarer at bildene av hele skipet skulle være grønnfarget. Det var de for fem år siden. De mange fargene, rødt, gult og turkis viser tydelig at det er ting som skjer med det.

– Jeg får hakeslipp. Det er ikke morsomt å se på. Det er deprimerende. Her ser du svart på hvitt hva som skjer med skipet, sier ingeniøren til NRK.

Demonstrerer utenfor Vikingskipshuset

Klokka 17.30 i ettermiddag vil flere kulturvernorganisasjoner demonstrere utenfor Vikingskipshuset på Bygdøy i protest mot at regjeringen ennå ikke har bevilget penger til forsprosjektet for bygging av nytt vikingtidsmuseum. 

— Hvis det ikke skjer noe med bevilgningene i endelig behandling av revidert nasjonalbudsjett nå i juni, vil vi nominere skipene til den europeiske «rødlista» for kulturminner «7 most endangered» , sier informasjonsrådgiver Tuva Løkse i Forbundet Kysten til NTB.

Listen oppdateres annethvert år og nå kan altså en av landets største turistattraksjoner, vikingskipene på Bygdøy, havne der.

Demonstrasjonen arrangeres i samarbeid med Europa Nostra og får støtte fra organisasjonene Norsk kulturarv, Stiftelsen Oseberg vikingarv og Norges kulturvernforbund.

Emneord: Vikingskipshuset, Vikingskipene, Kulturhistorisk museum Av Martin Toft
Publisert 6. juni 2019 10:33 - Sist endra 6. juni 2019 10:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere