Regjeringen vil bruke 16 millioner på nye studieplasser

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bruke nesten 16 millioner kroner på hundre nye studieplasser og 10 millioner til videreutdanningstilbudet.

FAGLIG PÅFYLL: – Vi har et arbeidsliv hvor behovet for faglig påfyll øker. Derfor er det viktig at universiteter og høyskoler også kan tilby studietilbud som er deltidsstudier eller samlingsbaserte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Foto: Ola Sæther

Regjeringen foreslår å bruke i alt 26 millioner kroner i 2019 på nye studieplasser og styrking av videreutdanningstilbudet innenfor digitalisering, IKT-sikkerhet og grønt skifte.

De hundre nye studieplassene vil blant annet bli rettet inn mot å utvide det desentraliserte studietilbudet, og vil blant annet bli fordelt etter en vurdering av universiteter og høyskolers behov for å tilby slike studietilbud.

– For personer som er i jobb og har familie

– Vi har et arbeidsliv hvor behovet for faglig påfyll øker. Derfor er det viktig at universiteter og høyskoler også kan tilby studietilbud som er deltidsstudier eller samlingsbaserte. Dette er utdanninger som passer spesielt godt for personer som er i jobb og har familie, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Hun viser til at antallet studenter i høyere utdanning har økt jevnt de siste årene, samtidig som søkertallene har økt enda mer i samme periode.

– Selv om søkertallene stabiliserte seg i 2019, er det fortsatt behov for flere studieplasser, mener Nybø.

4600 nye plasser siden 2014

De nye studieplassene kommer i tillegg til de 207 studieplassene som kom i ordinært budsjett. Siden 2014 har den årlige opptakskapasiteten økt med over 4600 plasser.

Målgruppen for den økte satsingen på videreutdanningstilbud er virksomheter og sysselsatte som har behov for mer kompetanse som følge av digitalisering og andre krav til omstilling.

– Regjeringen er i full gang med å gjennomføre kompetansereformen «Lære hele livet». Målet er at ingen skal gå ut på dato i arbeidslivet og at flere skal stå i jobb lenger. Derfor bruker vi 10 millioner kroner som skal lyses ut til å tilby og drifte videreutdanningstilbud, særlig innenfor teknologi og digitalisering og områder knyttet til det grønne skiftet, sier Nybø.(NTB)

Emneord: Undervisning, Universitetspolitikk, studietilbud Av NTB
Publisert 12. mai 2019 20:14 - Sist endra 12. mai 2019 20:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere