Norge og Kina inngår forskningssamarbeid

Norge og Kina har signert en ny avtale om samarbeid om utdanning og forskning. Den første utlysningen vil være på i underkant av 100 millioner kroner, og forventes våren 2019. Søkere vil være forskningsinstitusjoner med partnerbedrifter.

KINA-AVTALE: Norge og Kina har inngått en ny avtale om forskning og utdanning. – Jeg er spesielt glad for at vi nå har fått til et flerårig samarbeid knyttet til humanistisk og samfunnsfaglig forskning, sier statsråd Iselin Nybø. Her følger hun med på Jordan Zhus presentasjon av hva  inkubatorvirksomheten Innoway har fått til. Det skjedde under Kina-besøket i april i år.

Foto: Tore Oksholen

- Jeg er spesielt glad for at vi nå har fått til et flerårig samarbeid knyttet til humanistisk og samfunnsfaglig forskning, som ble innledet med et seminar om velferdsforskning og åpnet av Hans Majestet Kongen. Dette er et samarbeid som har vært ønsket fra norsk side lenge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Norge og Kina ønsker mer samarbeid innen utdanning og forskning. I forbindelse med det pågående statsbesøket i Kina har Kunnskapsdepartementet blant annet signert en ny avtale med Kinas forsknings- og teknologidepartement på vegne av Norges forskningsråd.

Kunnskapssamarbeid står sentralt i de bilaterale relasjonene mellom Norge og Kina. Flere poster i kongeparets offisielle program bidrar til å bygge opp under gjeldende myndighetsavtaler på Kunnskapsdepartementets områder. Det inkluderer blant annet seminarer om samarbeid innen barnehagelærerutdanning og forskningssamarbeid knyttet til velferd.

Avtalen mellom Kinas forsknings- og teknologidepartement og Norges forskningsråd som nå er inngått, er en viktig oppfølging av handlingsplanen om norsk-kinesisk forskningssamarbeid som ble signert i Oslo våren 2017. Den åpner for fellesutlysninger til næringsrettede samarbeidsprosjekter innen energi og digitalisering.  

Samarbeidet mellom Forskningsrådet og Kinas forsknings- og teknologidepartement er langsiktig og næringsrettet. Avtalen åpner for felles forsknings- og utviklingsprosjekter med kinesiske partnere på en rekke områder. Den første utlysningen vil være på i underkant av 100 millioner kroner, og forventes våren 2019. Søkere vil være forskningsinstitusjoner med partnerbedrifter.

Kunnskapsdepartementets deltakelse i den offisielle delegasjonen inngår i oppfølgingen av det omfattende besøket til Kina i april, som ble ledet av forsknings- og høyere utdanningsministeren. Det ble da gjennomført omkring 40 fagseminarer i Beijing og Shanghai, med deltakelse av nær 250 representanter fra norske høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner.  Det var statssekretær Rebekka Borcsh (V) i Kunnskapsdepartementet som underskrev avtalen  med Kina på vegner av Norge.

 • Les også: Tok opp akademisk frihet i Kina

  • Les også: Iselin Nybø snakket næringslivets sak i Kina

  • Les også i Uniforum: Kinesiskprofessor Halvor Eifring får ikkje visum til Kina

  • Les også: Norske universitets- og høgskulerektorer i Den forbudte by

  • Les også i Uniforum: Svein Stølen: – Framleis utfordringar når det gjeld Kina

  • Les også i Uniforum: Rekordstor Kina-delegasjon besøkjer norske universitet

 

Emneord: Kina, Menneskerettar, Akademisk frihet, Internasjonalisering, Forskningssamarbeid
Publisert 19. okt. 2018 10:25 - Sist endra 19. okt. 2018 10:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere