To UiO-stipendiater vant Oslo-finalen i Forsker Grand Prix

De to UiO-stipendiatene Felicia Frida Vennerød-Diesen (bildet) og Bjørg Jenny Engdahl vant Oslo-finalen i årets Forsker Grand Prix. Lørdag deltar de i landsfinalen i Tromsø.

TIL FINALE MED SØTSMAK: Stipendiat Felicia Frida Vennerød-Diesen fra Institutt for medisinske basalfag delte seieren i Oslo-finalen i Forsker Grand Prix med stipendiat Bjørg Jenny Engdahl fra Institutt for geofag. Her presenterer Vennerød-Diesen forskningen sin på barn og søte smaker.

Foto: Yngve Vogt Apollon

Både Felicia Frida Vennerød-Diesen fra Institutt for medisinske basalfag og Bjørg Jenny Engdahl fra Institutt for geofag og Meteorologisk institutt strålte av glede da de i går kveld ble ropt opp som vinnere av Oslo-finalen på Latter på Aker Brygge.

Mens Bjørg Jenny Engdahl har forsket på hvordan underkjølt regn kan føre til at is legger seg på kraftledninger høyt til fjells, har Felicia Frida Vennerød-Diesen sett på hvordan smak, og ikke minst søtsmak styrer hva barn liker.

"Alle barn er små kroppsbyggere"

I sin egenpresentasjon skriver Felicia Frida Vennerød-Diesen følgende om forskningsprosjektetet sitt:

«En stadig større andel barn blir overvektige. Det er hovedsakelig grunnet to ting: Inaktivitet og matvaner. Matvaner er ikke bare viktig for å hindre overvekt, men også for at barn skal nå sitt fulle potensiale. Alle barn er små kroppsbyggere, og trenger mat. Når barn skal velge hva de skal spise, styres de egentlig bare av én ting: Hvordan det smaker. Alle barn er født til å elske søtsmak, likevel er det stor variasjon i hvor søt smak barn liker. Hvorfor er det sånn?

Jeg har forsket på 155 barn i barnehagene deres, fra de var fire til de ble seks år. Der fant vi at barna generelt var veldig glade i søtsmak allerede som fire-åringer.

"Vil vite hvor mye underkjølt vann skyene inneholder"

Bjørg Jenny Engdahls forskning kan få mye å si for hvordan det vil være mulig å hindre at kraftledninger ryker på grunn av at det danner seg is rundt dem. I sin egenpresentasjon viser hun også til et konkret eksempel:

«I januar 2014 røk en av kraftledningene mellom de såkalte monstermastene i Hardanger. Disse går over fjellet på over 1000 meters høyde, høyt nok til å nå opp i skyene, og forsyner Bergen med strøm. Da mannskapene kom seg opp for å se hva som var galt, fant de kraftledningen på bakken med intet mindre enn 68kg is per meter ledning. Dette er mer enn dobbelt så mye som selv monstermaster kan takle.

Det er her jeg kommer inn. Jeg skal finne ut hvor mye is man må regne med at kan samle seg på disse kraftledningene i fremtiden. Da må jeg vite hvor mye underkjølte vann skyene inneholder.»

Begge de to UiO-stipendiatene vant delfinalen i Oslo og blir å se i landsfinalen i Tromsø lørdag 29. september. Da får de hard konkurranse fra vinnerne av delfinalene i resten av landet. Les mer på nettsidene til Forsker Grand Prix.

VANT DELFINALEN I OSLO: De to UiO-stipendiatene Bjørg Jenny Engdahl (t.v.) og Frida Felicia Vennerød-Diesen vant Oslo-finalen i Forsker Grand Prix og går videre til landsfinalen i Tromsø lørdag 29. september. (Foto: Yngve Vogt /Apollon)

 

 

Emneord: Forskningsformidling, Medisin, Realfag Av Martin Toft
Publisert 26. sep. 2018 10:54 - Sist endra 26. sep. 2018 10:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere