Khrono-eierskap ikke aktuelt for UiO

Mens UiB-ledelsen vil legge ned avisa På Høyden og slå til på OsloMets tilbud om å kjøpe seg inn i Khrono, takker UiO nei.

UAVHENGIGHET: UiO-rektor Svein Stølen fremhever viktigheten av redaksjonell uavhengighet, også for universitetspressen. Her fra frokostmøte i regi av bl.a. SAIH.

Foto: Ola Sæther

Nylig kom UiBs uavhengige avis På Høyden selv med nyheten om at UiB-rektor Dag Rune Olsen ønsker å legge ned avisa.

UiB-ledelsen har innledet forhandlinger med OsloMet om å heller kjøpe seg inn i deres avis, Khrono, som tar sikte på å fungere som en nasjonal avis for universitets- og høgskolesektoren. I fjor sommer inviterte OsloMet, med rektor Curt Rice i spissen, de andre institusjonene i sektoren til å bli medeiere, og UiB er de første som slår til på tilbudet.

Nå klargjør UiO-rektor Svein Stølen at UiO ikke er blant de mulige nye medeierne i denne omgang.

– UiO har mottatt forespørsel om å gå inn som medeier i Khrono, og har svart at det ikke er en aktuell problemstilling nå, skriver Stølen til Uniforum.

Også NTNU har takket nei til å bli Khrono-medeier.

– Blitt svært viktig

UiO-rektoren har imidlertid mange lovord om relativt nystartede Khrono, som markerer femårsjubileum denne uka.

– Khrono har vist at det finnes et større potensial i en mediekanal for universitets- og høgskolesektoren enn mange kanskje har trodd. Den har blitt en svært viktig landsdekkende sektoravis som når ut også utenfor sektoren. Mitt inntrykk er at den, for eksempel, leses av politikere med interesse for forsknings- og utdanningsspørsmål, skriver Stølen, som også fremhever viktigheten av redaksjonell uavhengighet:

– Det er svært viktig for sektoren – og for den offentlige debatten om forskning og utdanning – at vi har redaksjonelt uavhengige medier som utelukkende jobber med saker fra vår sektor, skriver Stølen.

Styresak allerede i mai

UiB-ledelsen jobber med et saksframlegg om nedlegging av På Høyden, som etter planen skal være klart allerede til UiB-styremøtet i slutten av mai, opplyser På Høyden.

– Vi ønsker å ta større ansvar nasjonalt. Vi er også interessert i å ta vare på studentperspektivet i større grad, sier UiB-rektor Olsen til avisa som begrunnelse for hvorfor prosessen om nedlegging er satt i gang. Han omtaler det også som et «absolutt krav» at det fremdeles skal eksistere en redaksjon i Bergen, og ser helst at den blir større enn den er i dag.

Pengesparing skal ikke være et motiv; Olsen er forberedt på å bruke mer penger som medeier i Khrono enn det UiB i dag bruker på å drive På Høyden, skriver Bergens Tidende (krever abonnement).

På Høyden-redaktør Dag Hellesund har reagert på situasjonen i innlegget «Rektor vil heller ha nasjonal glans enn lokalt grums», der han advarer om at en nedleggelse av På Høyden utgjør en fjerning av en lokal, kritisk stemme.

Også Uniforum-redaktør Martin Toft skriver at en nedleggelse av På Høyden betyr en kritisk røst mindre blant universitetsavisene.

På Facebook-gruppen «Ja til uavhengig, kritisk journalistikk ved UiB» mobiliseres det for tiden støtte til På Høyden.

Emneord: Journalistikk, Universitetet i Bergen Av Nils Martin Silvola
Publisert 4. apr. 2018 14:19 - Sist endra 6. apr. 2018 10:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere