Svensk steinalderøks på vei hjem fra Norge

Kulturhistorisk museum har tatt seg av den flere tusen år gamle ulovlige immigranten den siste tiden.

EN SISTE TING: Statssekretær Bård Folke Fredriksen (t.v.) husket også den viktige utførselstillatelsen da Sveriges ambassadør Axel Wernhoff mottok steinalderøksen.

Foto: Ola Sæther

Onsdag kunne norske og svenske myndigheter sette sluttstrek for en kulturminnesak som til slutt måtte avgjøres i Høyesterett: En steinalderøks som for noen år siden ble ulovlig innført til Norge, ble på høytidelig vis overlevert til svenske representanter.

– Det er svært tilfredsstillende at vi etter en lang rettsprosess nå kan levere øksen til svenske myndigheter, uten å kreve noe tilbake, verken Bohuslän eller Jämtland eller Härjedalen, sa en spøkefull statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet da han sto for overleveringen til Sveriges ambassadør Axel Wernhoff under et nordisk seminar om kulturkriminalitet i Professorboligen.

Statssekretæren passet også behørig på å sende med en utførselstillatelse fra Norge, så øksen kommer seg trygt tilbake til svensk territorium.

Det var nettopp en slik utførselstillatelse som manglet da en mann i 40-årene fikk huset sitt i Larvik ransaket av politistyrker etter mistanke om kulturkriminalitet. Mannen hadde kjøpt øksen på en svensk nettauksjon og fått den tilsendt som postpakke.

I sommer konkluderte Høyesterett med at innførselen var ulovlig. I følge NTB er dette også den første rettssaken som prøver et nytt EU-direktiv om retur av kulturhistoriske gjenstander til landet der de er funnet.

Steinalderøksen har blitt oppbevart hos Kulturhistorisk museum i tiden etter at den ble beslaglagt.

     • Les også: Pavebullen i Bjørvika var fra Innocens den fjerde

Foto: Ola Sæther

 

Emneord: Arkeologi, Kulturhistorisk museum Av Nils Martin Silvola
Publisert 13. des. 2017 14:19 - Sist endra 13. des. 2017 14:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere