Jan Inge Faleide får Nansen-belønningen for polarforskning

Professor Jan Inge Faleide  ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo, ble nylig tildelt Framkomiteens belønning for polarforskning for 2017. Prisen ble overrakt av UiO-rektor Svein Stølen.

Prisvinner Jan Inge Faleide (til venstre) med rektor ved UiO, Svein Stølen, etter prisutdelingen på Det Norske Videnskaps-Akademi.

Foto: Carmen Gaina/CEED, UiO

Årets belønning ble delt mellom Faleide og Elin Darelius, oseanograf og forsker ved Universitetet i Bergen. Belønningen som inkluderer en pris på 25 000 kroner, ble overrakt av rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen på minneseminaret til Fridtjof Nansen på Det Norske Vitenskaps-Akademi (DNVA). Nansenbelønningen går til "en norsk forsker som har ydet et verdig bidrag - ved en avhandling eller på annen måte - til utforskningen av polarlandenes eller polarhavenes biologi, geografi (herunder etnologi og lignende), geofysikk, geologi eller oseanografi", skriver Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet i en pressemelding.

Jan Inge Faleide har og deltar i en rekke forskningsaktiviteter i tilknytning til polarområdene. Han har ledet en rekke større prosjekter, både nasjonalt og internasjonalt, som har fokusert på å integrere geologiske og geofysiske data for å bedre forståelsen av viktige strukturer og prosesser på ulike skalaer i SFF-senteret Senter for Jordens utvikling og dynamikk - CEED.

— Å motta denne belønningen er en stor ære og inspirasjon for videre arbeid. Neste år runder jeg 40 år med sammenhengende forskning i nord og har ikke tenkt å gi meg på mange år. For en som jobber med geologien i undergrunnen for å forstå polhavets utvikling er det mer spennende enn noensinne, sa Jan Inge Faleide i takketalen da han mottok prisen.

Emneord: Priser Realfag, Naturfag
Publisert 13. okt. 2017 14:57 - Sist endra 13. okt. 2017 15:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere