UiOs rektor utnevnt til rektor ved Karolinska Institutet (KI)

Den svenske regjeringen utnevnte i dag Ole Petter Ottersen til rektor ved det prestisjetunge medisinske universitetet Karolinska Institutet i Stockholm.

Ole Petter Ottersen går av som rektor ved UiO i sommer, men kan fortsatt smykke seg med et rektor-kjede.

Foto: Ola Sæther

Ottersen tiltrer som rektor i Sverige 1. august og skal sitte til 28. februar 2022. 

– Jeg ønsker Ole Petter Ottersen lykke til med sitt oppdrag som rektor for Karolinska institutet og ser fram til et konstruktivt samarbeid framover, sier Helene Hellmark Knutsson, minister for høyere utdanning og forskning i Sverige.

Sett opp til KI hele karrieren

– Jeg er beæret over å bli utnevnt til rektor ved det Karolinska Institutet – et universitet jeg har sett opp til gjennom hele min karriere. Det er et stort privilegium å få lede en slik fremragende institusjon, sier Ottersen i en pressemelding fra KI.

– Jeg ser fram til å komme i gang og arbeide sammen med KIs mange begavede forskere, styrerepresentanter, ansatte, studenter og mange samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt. Sammen kommer vi å styrke allmennhetens tillit og intern entusiasme og stolthet, fortsetter han.

Ole Petter Ottersen

  • professor i medisin ved UiO siden 1992
  • tidligere forskningsdekan og instituttleder ved UiO
  • rektor ved UiO 2009-2017

Eneste kandidat

Ottersen er allerede anbefalt i flere organer. Først har søkekomiteen, valgkomiteen og styret, som heter konsistoriet, valgt ut kandidater til tester og intervjuer. Så ble det bestemt at den kommende rektoren skulle forstå svensk, og da var Ottersen den eneste skandinaviskspråklige kandidaten igjen på listen. Dermed anbefalte valgkomiteen ham, som eneste kandidat, til hörandeforsamlingen. Der fikk han 85 av 90 stemmer, og valget ble godkjent av styret, som sendte forslaget til regjeringen.

Rektorperioden ved Karolinska er seks år.

Valgprosessen på KI startet våren 2016. De var i kontakt med 150 rådgivere i 15 land og så seg ut 225 navn, som ble innsnevret til åtte formelle kandidater. Av disse åtte var sju engelskspråklige, mens Ottersen var den eneste skandinavisktalende, ifølge Mikael Odenberg, leder for KIs styre. Språket gjorde til at komiteen landet på Ottersen.

Red to hester

Ottersen var lenge med i rektorrekrutteringen til både Göteborgs universitet (GU) og KI. Han ble utnevnt til rektor i Gøteborg, og takket ja, men fortsatte samtidig i samtalene med KI.

Tre av medlemmene i rekrutteringskomiteen i Gøteborg skrev leserinnlegg i Göteborgsposten. Ifølge de tre lovet Ottersen at han ville trekke seg fra rektorrekrutteringen på KI hvis han ble innstilt som rektor ved GU. Dermed hevdet de at Ottersen brøt et løfte han hadde gitt til GU.

«Efter alla skandaler på Karolinska institutet (KI) kan snart läggas ännu en: den pågående rekryteringen av ny rektor. En studie i svek och ohederlighet som skadar hela den svenska akademien, skrev Staffan I. Lindberg, Agnes Wold og Love Josefsson ved GU.

Gjenreise etter skandalen

World University Rankings

  • Karolinska Institutet: nr. 8 i Europa, 28. plass globalt.
  • UiO: nr. 58 i Europa, og 132. plass totalt.

Ottersens store oppgave blir å gjenreise tilliten til Karolinska Institutet. Den fikk seg et skudd for baugen da SVT avslørte at KI hadde sett gjennom fingrene med at stjernelegen Paolo Macchiarini ikke fulgte etiske krav.

KI falt fra fjerdeplass på listen over de mest velrennomerte svenske lærestedene i 2015 til tolvte plass i 2016, skriver Svt.se.

Macchiarini hadde utført eksperimentell kirurgi på pasienter. Stamcelleforskeren opererte inn plastrør i pasienters strupe, og kledde rørene med stamceller hentet fra pasientene. Han beskrev siden de eksperimentelle operasjonene som forskningsmessige og kliniske suksesser, mens de i virkeligheten endte i fiasko. I dag lever ingen av pasientene.

Rektor, universitetsdirektør og en rekke andre ledere ved Karolinska frikjente først Macchiarini. Siden måtte flere av dem trekke seg, inkludert daværende rektor Anders Hamsten. 

Emneord: Ole Petter Ottersen Av Julia Loge | julia.loge@uniforum.uio.no
Publisert 27. apr. 2017 13:03 - Sist endra 27. apr. 2017 14:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere