– Studietilbudet er ikke hugget i stein

REGIONSSTUDIER: – Uten opptak til en egen studieretning blir Latin-Amerika-studier normalisert, for vi har ikke USA-studier eller Frankrike-studier heller, sier instituttleder Karen Gammelgaard.

Økende norske investeringer i Latin-Amerika og Brasil får flere til å undre seg over at UiO bygger ned studietilbudet i portugisisk og Latin-Amerika.

Foto: Good Free Photos CC0 / Public Domain

For to uker siden meldte Uniforum at UiO slutter å ta opp studenter på Latin-Amerika-studier fra høsten av. Studentene har sviktet Latin-Amerika-studiene over flere år, og nå slutter sannsynligvis to av programmets vitenskapelige ansatte også.

Vedtaket ble ikke nevnt med et ord da Universitetsstyret ble orientert om beslutningen, men det har vakt oppmerksomhet utenfor UiO.

– Paradoksalt nok så skjer nedleggelsen av studielinjen på Blindern i en tid der regionen er tjent med all oppmerksomheten den kan få, skriver en debattjournalist i VG.

– Når studentenes interesse svikter, så er det vanskelig for oss å overtale dem til å studere dette, svarer Karen Gammelgaard, som leder Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk på Det humanistiske fakultet.

– Hva skal studentene lære om verden?

– Jeg har altså dette bittelille spørsmålet til en sektor, som på tross av at interkulturell kompetanse og fagkunnskap om andre kontinent er mer påkrevd enn noen gang, ser ut til å ha blitt mindre orientert mot kontinenter bortenfor vårt eget enn før. Hva skal egentlig norske studenter få vite om verden? spør spaltist Maren Sæbø i høyskoleavisen Panorama.

Gammelgaard mener at det er vanskelig å si om studentene blir eurosentriske. Hun viser til at emnene «Global English» og «Colonial and Postcolonial Literature» er populære, og at det er nytt at russiskstudenter er opptatt av Sentral-Asia og bruker russisk som inngang.

Latin-Amerika-studiene var blant UiOs ti minst ettertraktede fag, målt i antall søkere som hadde dette som sitt førstevalg. På den listen er også India-studier med sanskrit eller hindi, og Midtøsten-studier med hebraisk. Flere av språkfagene på Gammelgaards institutt står også på listen.

De ti minst etterspurte UiO-fagene, antall søkere:

 • Kristendom, kultur og læring 1
 • Klassiske språk 9
 • India-studier med sanskrit 9
 • India-studier med hindi 10
 • Latin-Amerika-studier 10
 • Midtøsten-studier med hebraisk 14
 • Polsk, tsjekkisk, bosnisk/kroatisk/serbisk 14
 • Kristendom 15
 • Tysk, bachelor 15
 • Kulturhistorie 16
 • Portugisisk 16

Kilde: Samordna opptak 2016

– Det er ikke hugget i stein hvilke fag vi skal tilby, sier instituttlederen.

Avslutter regionsstudiene

Fra før av har instituttet sluttet å ta opp studenter til andre regionale studier, som «Europeiske og amerikanske studier», og før det er «Nord-Amerika-studier» og «Sentral-Europa- og Balkan-studier» avsluttet.

Gammelgaard lover at instituttet fortsatt skal ha emner med «Latin-Amerika-komponenter», og at det faktiske innholdet ikke vil bli særlig endret.

– Dette er mer et spørsmål om hvordan vi bygger opp rammene for studiet enn om kompetansetap, understreker Gammelgaard, for de to ansatte som kanskje slutter på hennes institutt, blir værende i universitetssektoren.

– Vi håper at vi fortsatt får mange studenter som er opptatt av Latin-Amerika, men de aller fleste vil se at språk er viktig, sier Gammelgaard. Av de 25 studieplassene som fordeles fra Latin-Amerika-studiene, går fem til spansk. De andre går til fransk og engelsk.

Forpliktelse til studentene

Enn så lenge er det bare høsten 2017 at UiO ikke tar opp nye studenter, og Gammelgaard sier at de ikke har bestemt seg ennå for hva de vil gjøre i 2018.

– Jeg regner med at vi vil komme med et faglig interessant og solid tilbud til studentene. Og vi har en forpliktelse til at de som allerede er tatt opp, skal få fullført graden sin, understreker hun.

Emneord: HF, studietilbud, Globalisering, Latin-Amerika Av Julia Loge
Publisert 21. feb. 2017 10:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere