Universitets- og høgskolerådet ber Donald Trump omgjøre innreiseforbud

Den europeiske universitetsorganisasjonen (EUA) protesterer mot USAs president Donald Trumps ordre om innreiseforbud på 90 dager for personer fra syv land. Universitetets- og høgskolerådet  og styreleder Vidar L. Haanes støtter protesten.

PROTESTERER: Universitets- og høgskolerådet og styreleder Vidar L. Haanes ber USAs president Donald Trump om å trekke tilbake ordren om innreiseforbud i 90 dager for personer fra syv hovedsakelig muslimske land.

Foto: Marius Bergersen MF

Universitets- og høgskolerådet støtter helhjertet opp om innholdet i pressemeldingen fra European University Association (EUA) Der ber organisasjonen USAs president Donald Trump om å trekke tilbake ordren om innreiseforbud for personer fra Iran, Irak, Syria, Sudan, Jemen, Libya og Somalia. UHR støtter også den pågående underskriftskampanjen fra akademikere over hele verden i protest mot dette innreiseforbudet, går det fram av en pressemelding.  

Styreleder Vidar L. Haanes i Universitet- og høgskolerådet mener at de kjemper for den akademiske friheten.

- Det handler om at vi i universitets- og høgskolesektoren merker de praktiske konsekvensene av dette. Det er et tydelig brudd på den friheten vi kjemper for. Mange studenter og forskere får ikke dra tilbake til sine universiteter. Vi jobber hele tiden for den vitenskapelige friheten. Da må vitenskapen få fritt rom.

- En solidaritetshandling med amerikanske universiteter

- Hvorfor er dette så viktig for dere?

- Studenter og forskere må få frihet til å studere og forske ved amerikanske universitetet. USA har jo noen av verdens beste forskningsmiljøer og universiteter. Derfor er ikke reaksjonen vår bare en solidaritetshandling med dem som er blitt stengt ute, men også med amerikanske universiteter som blir rammet av dette innreiseforbudet, sier Vidar L. Haanes til Uniforum.

Diskriminerende

Universitets- og høgskolerådet viser til at innreiseforbudet har en rekke utilsiktede og problematiske konsekvenser. Å hindre alle statsborgere fra enkelte land, inkludert akademisk og vitenskapelig personale, fra å kunne reise inn i verdens ledende forsknings- og utdanningsland, er både diskriminerende overfor enkeltpersoner og det undergraver det globale akademiske fellesskapet.

Truer den akademiske friheten

Innreiseforbudet truer dessuten den akademiske friheten både til enkeltforskere og akademiske institusjoner. UHR oppfordrer – i likhet med EUA – USAs president Donald Trump om å tilbakekalle presidentordren og anerkjenne verdien av global mobilitet, fri flyt av kunnskap og åpne samfunn.

(Oppdatert kl. 14:27)

 

Emneord: USA, Menneskerettar, Midtøsten Av Martin Toft
Publisert 31. jan. 2017 12:47 - Sist endra 31. jan. 2017 14:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere