Milena Penkowa frifunnet

Den danske skandaleforskeren Milena Penkowa er blitt frifunnet for grovt dokumentfalsk. Dermed er også saksforholdet foreldet, konstaterer dansk lagmannsrett.

FRIFUNNET: Milena Penkowa ble frifunnet for grovt dokumentfalsk i landsretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett.

Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Penkowa er frifunnet for grovt dokumentfalsk. Samtidig sier lagmannsretten at Penkowa har begått alminnelig dokumentfalsk «med stor kynisme», ifølge Universitetsavisen ved Københavns Universitet. 

Hun er dermed frikjent i forhold til anklagen. Retten mener falskneriet ikke er av grov karakter. Som alminnelig dokumentfalsk, er saken foreldet, skriver På Høyden.

Byretten dømte henne i 2015 til ni måneder betinget fengsel. 

Penkowas rotteforsøk i retten
Bakgrunnen for denne delen av Penkowa-saken var hennes dokumentasjon på hvorvidt hundrevis av vitenskapelige rotteforsøk faktisk hadde funnet sted. Det ble avslørt forfalskede dokumenter i saken, med bakgrunn helt tilbake til den tidligere professorens doktorgradsavhandling tidlig på 2000-tallet. 

Penkowa er allerede oppsagt fra Københavns universitet. Det var hennes tidligere arbeidsgiver som anmeldte forskeren. Hun ble i 2010 i dansk tingrett dømt til tre måneders betinget fengsel for underslag og falsk anklage mot en student.

Les hele den utrolige historien om forskningsjukset. 

Emneord: Danmark, Internasjonalisering, Medisin, Etikk Av Tor H. Monsen /På Høyden
Publisert 9. sep. 2016 09:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere