Foreslår å spare 115 humaniora-millioner i København

Det er mulig å spare 115 millioner kroner ved Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet. Det har et eksternt konsulentfirma konkludert med.

MÅ SPARE: Københavns Universitetet kan spare inn 115 millioner kroner bare på Det Humanistiske Fakultet.

Foto: Tor H. Monsen/Universitetsavisa

Københavns Universitet har dårlig økonomi. Bakgrunnen er at den danske regjeringen kutter budsjettene for forskning og utdanning.

Det er allerede vedtatt at fem utdanningsløp legges ned ved Det Humanistiske Fakultet i København. Samtidig skal fakultetet spare 75 millioner kroner frem mot 2019. Men det eksterne konsulentfirmaet Struensee & Co mener nå at det er mulig å spare opp mot 115 millioner kroner. Det skriver Universitetsavisen, ifølge På Høyden.

– Struensee & Co fikk i oppdrag å ta hensyn til arbeidstidsavtalen våre og til den faglige bredden og diversiteten – og det har de gjort. Men ut over det har de hatt frie tøyler til å beskrive et scenario der det for alvor spares, skriver dekan Ulf Hedetoft i en e-post til de ansatte – referert av Universitetsavisen.

Kan deltidsansatte undervise?

Innen utdanningsområdet er det mulig å spare over 60 millioner kroner, mener konsulentene. Dette kan gjøres blant annet ved å slå sammen fag. Man kan også spare penger ved å bruke deltidsansatte, vitenskapelig ansatte. Disse kan stå for undervisningen. Dette er et forslag som tidligere er debattert ved universitetet.

Konsulentene går også gjennom fag for fag og ser på hvilke fag som er bæredyktige og ikke. Det er mange utdannelser som får merkelappen «ikke økonomisk bæredyktige».

Redskap - ikke fasit

Dekan Hedetoft understreker ifølge Universitetsavisen at rapporten er et redskap – ikke en fasit. Rapporten skal diskuteres til høsten, og i september vil det etter planen bli arrangert et stormøte. Dekanen garanterer at det ikke vil skje flere personalreduksjoner i år, bortsett fra ved naturlig avgang.

Emneord: Økonomi, Danmark, Humaniora Av Hilde Kristin Strand /På Høyden
Publisert 5. juli 2016 05:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere