Moralfilosofen Thomas Pogge anklages for trakassering

Den verdensberømte moralfilosofen Thomas Pogge skal ha gjort seksuelle tilnærmelser overfor kolleger og studenter. Nå har 946 akademikere signert ett opprop der de fordømmer oppførselen hans, skriver Klassekampen i dag.

FORDØMMES: 946 akademikere har skrever under på et opprop der de fordømmer oppførselen til  den tysk-amerikanske moralfilosofen Thomas Pogge. Han er beskyldt for seksuell trakassering. (Arkivfoto)

Foto: UiO

Den tysk-amerikanske professoren  er en internasjonal stjerne i filosofifaget og har fått stort gjennomslag med sine teorier om rettferdighet for verdens fattige. I tillegg til hovedstillingen som professor ved Yale-universitetet i USA, er han også professor II ved Senter for studier av rasjonell, språklig og moralsk handling ved Universitetet i Oslo.

Det er den tidligere studenten hans, Fernanda López Aguilar som målbærer anklagene mot Pogge. Hun beskylder han for å ha kommet med flere tilnærmelser til henne. Da de ble avvist, skal Pogge ha brukt sin makt som professor til å hindre Aguilars videre karriere som akademiker, skriver Klassekampen.

Avviser beskyldingene

Flere universitetsprofessorer har stått fram og fortalt om Thomas Pogges tvilsomme oppførsel overfor kvinnelige kolleger og studenter. Selv avviser Thomas Pogge overfor avisa disse beskyldningene og andre beskyldninger om seksuelle overgrep og trakassering. Han er sikker på at det også vil komme fram i en rettssal. Derfor håper han at anklagene mot ham blir tatt videre til et rettslig forum. López Aguilar har nå gått til sivilt søksmål mot Pogge i USA.

Olav Gjelsvik er blant underskriverne

Det var de amerikanske nettavisene Huffington Post og Buzzfeed som først skrev om saken. Filosofiprofessor Olav Gjelsvik ved UiO er en av de 946 akademikerne som har signert oppropet mot Thomas Pogge. Han arbeider ved senteret der Pogge er professor II.

– Først og fremst er dette en veldig trist sak, ikke minst for kvinner som har vært veiledet av Pogge opp gjennom åra. Dette har mange ringvirkninger og det oppstår tvil om hva som har foregått, sier Gjelsvik til Klassekampen.

Kan ikke avslutte engasjementet

Universitetet i Oslo har kjent til anklagene mot Pogge lenge før de ble offentlig kjent gjennom Buzfeed. Hos UiO får Klassekampen opplyst at Pogge ikke har jobbet fra instituttet i Oslo de siste to-tre åra. De har også vurdert om det er grunnlag for å avslutte Pogges engasjement ved UiO på grunnlag av anklagene mot ham. Konklusjonen var at det ikke var mulig.

Les mer om Thomas Pogge og UiO:

Thomas Pogge: - Umoralsk u-hjelp

 

Emneord: Filosofi, Etikk, Arbeidsforhold
Publisert 27. juni 2016 14:15 - Sist endra 27. juni 2016 14:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere