Jakten på ekstern finansiering gjør danske forskere syke

Reformer, kutt i basisbevilgninger, nedbemanninger. Nå har skruen blitt strammet så hardt at forskernes psykiske arbeidsmiljø står i fare, mener to fagforeningsledere og en instituttleder ved Københavns Universitet.

BUDSJETTKUTT: I årets danske statsbudsjett er bevilgningene til forskning kuttet med 1,75 milliarder norske kroner. Det innebærer et kutt på 8,5 prosent.

Foto: Tor H. Monsen/Universitetsavisa

En plan for hvordan Københavns Universitet skal spare 300 millioner årlig. Klare forventninger om at forskere bringer inn eksterne midler.  Det får følger for forskerne, melder På Høyden.

– Som en følge av fremdriftsreformen skal forskerne få studentene hurtigere gjennom studiet. De blir presset av innsparingene, og må søke om eksterne midler. Klarer de ikke det, møter de en latent trussel om å ryke ut i neste oppsigelsesrunde, sier Camilla Gregersen, leder i Dansk Magisterforening til Universitetsavisen.dk.

Søker seg syke

Ifølge Camilla Gregersen har det psykiske arbeidsmiljøet endret seg. Hennes organisasjon får flere henvendelser relatert til stress. To arbeidsmiljøundersøkelser i 2013 og 2015 avdekket at stress er utbredt blant de ansatte.

Instituttleder Svend Christensen ved Institutt for Plante- og Miljøvidenskab er klar over problemet.

– Jeg anerkjenner fullt ut at dette er en utfordring for våre forskere, sier han til avisen.

Ber om mer basisfinansiering

Lars Qvistgaard, leder i Akademikerne (AC) mener andelen basisfinansiering må økes fra dagens 67 prosent til 70 prosent.

– Det er ingen tvil om at sikkerhet i forhold til forskernes ansettelse og deres bevilgninger er avgjørende, hvis de universitetsansattes psykiske arbeidsmiljø skal bli bedre.

Emneord: Økonomi, Internasjonalisering, Danmark Av Ida Bergstrøm /På Høyden
Publisert 2. juni 2016 05:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere