Kronprins Haakon anbefaler utveksling

Kronprins Haakon røpet både noen av sine beste, og verste, opplevelser ved studier i utlandet overfor Khrono etter dagens tale til NSOs landsmøte. Han anbefaler alle studenter å vurdere et utenlandsopphold.

STUDER UTENLANDS: Kronprins Haakon ba studentene følge hans eksempel og studere utenlands.

Foto: Jonas Ohlgren Østvik /Norsk studentorganisasjon

H.K.H Kronprins Haakon studerte i sin tid både i Norge og utlandet. Etter å ha talt til NSOs landsmøte røpet han noen av sine beste - og verste - opplevelser med utenlandsstudier til Khrono. 

Andre dag av landsmøtet til Norsk studentorganisasjon (NSO) ble åpnet av H.K.H Kronprins Haakon som snakket om innovasjon under tittelen «Med ansvar for fremtiden».

Kronprins Haakon gratulerte fredag studentbevegelsen med 80 år og fortalte om sine erfaringer med studier i utlandet, skriver Khrono.

Til Berkeley og London

Kronprinsen er utdannet fra både University of California på Berkeley, Universitetet i Oslo og London School of Economics og mener at  studier i utlandet eller utveksling er noe alle bør vurdere:

— Absolutt alle behøver kanskje ikke ta utenlandsopphold, men jeg vil absolutt anbefale alle å vurdere det, sier Kronprins Haakon til Khrono etter talen sin til studentenes landsmøte.

— Hva er din beste erfaring med dine utenlandsstudier?

— Det å få sett Norge litt i perspektiv. Når man bor her i Norge har man en følelse av at det viktigste som skjer i verden foregår her, men selv om det foregår mye viktig her, er jo ikke det tilfellet, sier han og fortsetter:

— På Berkeley møtte jeg mange asiatiske studenter som aldri hadde hørt om Norge.

Kaldt i «Sunny California»

Kronprinsen forteller videre til Khrono at han har overvært en rekke studentdebatter og nevner kjønnskvotering, rasisme og multikulturalitet:

— Og så var det fint å kunne sitte og lytte uten at noen visste hvem jeg var, sier han.

— Hva var din dårligste erfaring med studier i utlandet?

Etter at kronprins med følge hadde kommet over latteren som et øyeblikk fylte foajéen utenfor landsmøtesalen på hotellet på Lillestrøm kunne han avsløre å ha frosset mye:

— Jeg var mye kald? I California er det jo veldig varmt, så husene er ikke like godt isolert, eller har god oppvarming. Huset vi bodde i var heller skranglete, så jeg frøs mer i California enn jeg noensinne har gjort i Norge, avslutter Kronprinsen.

Innovasjon og teknologi

Kronprinsen startet med å lede landsmøtedelegatene historisk gjennom teknologisk innovasjon fra mennesket tok kontroll over ild, innom oppfinnelsen av hjulet…

— Så slapp vi å gjøre det igjen.

…fram til idag, mens han fulgte befolkningsveksten på jorden underveis.

— Befolkningsveksten har begynt å flate ut og allerede på slutten av 80-tallet begynte antallet fødsler å bli færre, sa han.

Kronprinsen pekte videre på Kondratievs teori om økonomiske bølger - variasjon mellom oppgangs- og nedgangstider - knyttet til større teknologiske nyskapinger. Det siste bunnpunktet med finanskrisen i 2008.

— Kanskje vil grønn teknologi bli den sjette bølgen, sa han til landsmøtet.

— Når dere er ferdige med studiene møter dere et vanskeligere arbeidsmarked enn på lenge, sa kronprinsen til landsmøtet i Lillestrøm og avsluttet et budskap om at innovasjon vil være nøkkelen.

Fakta

Landsmøtet i NSO

Landsmøtet i Norsk studentorganisasjon (LMNSO) 2016 avholdes på Thon Hotel Arena, Lillestrøm, 21.-24. april.

Landsmøtet er NSOs øverste organ. Her tas de største og viktigste beslutningene i organisasjonen.

Arrangeres én gang i året og består av representanter fra alle medlemslagene i NSO.

Kilde: NSO, student.no

Dette er NSO

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en nasjonal interesseorganisasjon for 33 ulike studentdemokratier ved norske universiteter og høgskoler.

Totalt har institusjonene der NSO har medlemslag om lag 230.000 studenter.

NSOs mål er å bedre studenters faglige, sosiale og økonomiske rettigheter.

Det øverste studentdemokratiet ved alle høyere utdanningsinstitusjoner kan søke om medlemskap i NSO.

NSO ble stiftet 1. juli 2010. Organisasjonen er en sammenslåing av de tidligere studentorganisasjonene Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL). Hensikten bak sammenslåingen var å skape én felles røst for studentene i Norge. NSO er partipolitisk uavhengig.

Kilde: student.no

Emneord: Studentsaker, Studentforhold. Av Øystein Fimland /Khrono
Publisert 22. apr. 2016 15:57 - Sist endra 22. apr. 2016 15:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere