Finske universiteter sier opp over tusen ansatte

Helsingfors Universitet sier opp 1 000 ansatte, og 300 skal bort fra Aalto-universitetet.  Dette er noen av kuttene som ryster finsk akademia.

SIER OPP 1000: Rektor Jukka Kola ved Helsingfors universitet må kutte antall ansatte med 1000 stillinger.

De harde økonomiske tidene rammer Finlands universitetssektor for fullt. Nylig ble det kjent at Helsingfors Universitet står overfor sparekrav på 106 millioner euro innen 2020. Nesten halvparten av dette skal spares inn i år, i følge svenska.yle.fi

Rammer fremragende forskningsuniversitet

- Jeg beklager dypt at vi er tvunget til å si opp kompetente folk. Helsingfors universitet hadde ikke blitt ett av verdens beste forskningsuniversiteter uten sine kunnskapsrike og engasjerte ansatte, sier rektor Jukka Kola i en pressemelding.

Universitetet regner med at 570 ansatte sies opp, 75 av disse jobber i undervisnings- og forskningsstillinger. Antallet midlertidige skal reduseres med 210 fram til år 202. Av disse er det 160 undervisnings- og forskningsstillinger, melder Universitetsavisa.

Også danske universiteter møter massive krav om kutt.

LES OGSÅ: Over 500 jobber blir borte fra Københavns universitet

Helsingfors universitet har allerede kuttet 500 stillinger

Videre vil 200 personer som går av med pensjon ikke bli erstattet. 60 av disse er i UF-stillinger. I følge avisen blir oppsigelsene gjennomført allerede i vår.

De siste fem årene har Helsingfors Universitet krympet staben med 500 personer. Det jobbes nåp med sparetiltak på mange hold, og både studenter og ansatte er engasjert i arbeidet. Universitetet har også startet en donasjonskampanje, som man håper private velgjørere vil svare på.

Professorsförbundet med hard kritikk

Professorsförbundet och Forskarförbundet går ut med hard kritikk mot oppsigelsene.

- Det virker som universitetet bare ser personalet som en utgiftspost, som man kan kutte ned på for å fikse de massive kuttene regjeringen nå kjører, uttaler fagforeningene.

Frykten er at tunge kutt i administrativt personale flytter mer arbeid over på undervisere og forskere.

300 må gå fra Aalto universitet

Ved kunstuniversitetet Aalto er det også stor uro. Over 300 stillinger skal fjernes, men kuttene dekker bare en fjerdedel av universitetets budsjettunderskudd. Det meste av oppsigelsene skjer i mars.

I tillegg varsles videre, store kutt i årene som kommer. Også dette kuttet har gått gjennom store kutt allerede. I 2014 mistet 170 ansatte jobbene sine.

Aaltos finansiering vil minske med 136 millioner euro i 2016-2018, skriver yle.


I følge Hufvudstadsbladet pågår det eller har pågått såkalte samarbeidsforhandlinger ved Vasa universitet, Östra Finlands universitet, Villmanstrands tekniska universitet och Åbo Akademi. Målet er innsparinger, og det ventes at tallet på folk som må gå i finsk UH-sektor stiger i tiden som kommer.

Emneord: Finland, Norden, Internasjonalisering Av Sølvi Waterloo Normannsen/Universitetsavisa
Publisert 8. feb. 2016 10:27 - Sist endra 14. mai 2019 16:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere