Reale damer åpner Kvinnedagen

På Kvinnedagen  tirsdag 8. mars åpner Galleri Sverdrup utstillingen Reale damer. Her blir vi kjent med de kvinnelige realfagspionerene gjennom bilder, gjenstander og tekst.En av dem var botanikeren Hanna Resvoll-Holmsen (bildet).

FELTARBEID I FINNMARK: Botaniker Hanna Resvoll-Holmsen alene på feltarbeid i Finnmark 1909. Bildet er tatt med selvutløser.

Foto: Hanne Resvoll-Holmsen/MUV

Utstillingen skal også gi svar på  hvem  disse realfagspionerene var  og hvordan r deres møte med akademia var.  Men det blir også stilt andre spørsmål: Hvordan var det å være ukevis på ferd med bare menn? Hvorfor har Hanna Resvoll Holmsen kort skjørt og ikke bukser når hun telter alene langt oppe i nord?

Disse kvinnenes utfordringer har vært underkommunisert også i kvinnehistorien. Innen realfagene tok flere rommet i bruk på en ny måte. Geologene og biologene utstyrte seg med tidens akseptable turantrekk, og dro ut på små og store ekspedisjoner i miljøer der kvinner sjelden var deltakere. Dette er en av grunnene til at denne utstillingen fokuserer på dem vi har kalt reale damer, går det fram av en pressemelding fra UiO.

Utstillingen ”Reale damer”  åpnes av prorektor Inga Bostad, på Kvinnedagen, tirsdag 8. mars klokken 13.00. Det er Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV) og Universitetsbiblioteket i Oslo som arrangerer utstillingen.

 

 

Emneord: Galleri Sverdrup, Kvinne- og kjønnsforskning, Likestilling, Naturfag
Publisert 4. mars 2011 09:42 - Sist endret 4. mars 2011 10:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere