Pressebiter

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 14 1998

Å samarbeide med spekkhuggere

Hvorfor er det ingen som sier at keiseren igjen er uten klær, at det handler om privat kapital som vil tjene mer penger? Hvorfor er det ingen som sier, etter at også Steen & Strøm og AS Veidekke har meldt seg på i kampen om å bygge «IT-senteret»: Det var det vi visste! Hvorfor er det ingen som sier: Bruk pengene på universitetene: bygg nytt bygg til Institutt for informatikk i Gaustadbekkdalen dersom det er IT-kompetansen i Norge som er hjertebarnet.

[...]

Og mot dette skal så et gjeng professorer løfte seg ut av grunnforskning og almendannelse for å slåss på den næringspolitiske arenaen, der reglene ikke finnes og den frekkeste og smarteste alltid vinner. Det er som når silda blir trengt inn i Tysfjorden vinterstid og tror den kan samarbeide med spekkhuggere for å slippe ut. På Blindern er det en åpenbar fare for at ‘noen’ risikerer å bli spist ...

Adm.dir. Erik Rakoczy, Grafisk Institutt, Aftenposten, 1. oktober

Skjemautfylling på universiteta

På universitetskontora sit folk og kryssar av på skjema over kva som er produsert i år, av trykksaker til dømes. Eitt kryss for kvar tittel. Det er OK for ein medisinar, han skriv artiklar. Men ikkje så godt for humanistar, som ofte skriv bøker. Dette må dei gjere for å vere med i ressurstildelinga. Kanskje det går som på tekstilfabrikkane i Sovjet. Då dei målte i meter, blei tøyrullane smalare. Så prøvde dei seg med å måle vekta, men då blei tøyet for tykt!

Olav Klonteig, Dag og Tid, 1. oktober

Prakteleven Skjervøy

Universitetet er til for å bekrefte det eleven alt vet, løsrevet. En yrkesutdanning for å få ikke-spørrende lønnsslaver. For poenget er hele tiden jobb. Jobb, jobb og atter jobb. Universitetsideer om forskning som grunnlag for all læring, i motsetning til yrkesskoler, må betraktes som luksus og borgerlig åndsliv.

Et slikt universitet vil betrakte Audun Skjervøy som sin praktelev. Vi gratulerer, herr redaktør! Her ligger koden din.

Bernt Hagtvet, Dag og Tid, 1. oktober

Akademiske val

Ein må vera akademikar for å tru at verda blir vakrare om bare den sitjande leiinga får sitja ferdig, utan å bli utfordra av alternative kandidatar og alternative tankar. Dessutan har denne harmoniorienteringa somme stader ført til ein kultur der sentrale folk snakkar saman på førehand, finn ut kven som bør vera til dømes rektor framover, og så blir det slik. Problemet med denne måten å ordna valet internt og ‘harmonisk’, er at det er den beste måten å skapa konflikt og låg legitimitet på.

Leiar, Forskerforum nr. 8 1998


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 14 1998
Publisert 7. okt. 1998 13:59 - Sist endra 1. sep. 2014 13:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere