Pressebiter

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 08 1998

Byter ut fråhald med skule

Når det gjeld Stein Rokkans inndeling av motkulturane, vil eg byte ut fråhald med skole. Skolen er nemleg nøkkelinstitusjonen i folkedanningsprosjektet. I skolepolitikken blir den doble strategien av forsvar og motoffensiv i motkulturane synlegare enn nokon annan stad. Skolen var nemleg den viktigaste formidlingsinstitusjonen for sentrumselitane sin kultur og ideologi, men samstundes var det i skolen motelitane frå utkantane fekk si danning i form av sjølvtillit og kunnskapar.

Rune Slagstad i Syn og segn hefte 1/98

Intellektuelt inhabile

Talet på velutdanna og kulturelt skolerte menneske er i stadig auke, men dei færraste av desse utviklar eit sjølvstende og ein intellektuell konsekvens som kompenserer for instabiliteten i kulturelt mangfald. Dei har formell habilitet til å spela ei rolle i kulturlivet, men kan likevel vera intellektuelt inhabile.

Lars Nyre i Syn og segn hefte 1/98

Æresdoktorer i Tromsø

Rigoberta Menchu, Desmond Tutu, Salman Rushdie og Michael Gorbatsjov – alle kjemper for viktige saker, som de høster stor anerkjennelse for. Tre av dem har fullt fortjent fått Nobels fredspris. De har også til felles at de er (eller blir) æresdoktorer ved Universitetet i Tromsø. For universitetet har det gitt pen omtale i media både nasjonalt og internasjonalt. Glansen fra disse kjente personene faller en stakket stund på universitetet vårt, eller de vi har valgt til å representere oss. Det varmer i hjertet når vi ser rektor avbildet sammen med dem. Vi tror dem når de sier at de føler seg glad og beæret. (...) Jeg skjønner universitetsledelsens dilemma: Det går an å være anerkjent ved universitetet og berømt i verden, men ukjent i Nordlys og VG. Det gikk upåaktet hen da Georg Henrik von Wright, Helga Hernes, Ragnhild Sundby og Parzival Copes ble æresdoktorer. De oppnådde bare å få gruppebilde i Tromsøflaket. Titt og ofte har vi faglige verdensstjerner på besøk ved Universitetet i Tromsø, uten at det gjøres kjent i media hvem de er og hva de betyr. De færreste av dem opplever å bli æresdoktorer hos oss. Men de etterlater seg som regel noe vi vokser på faglig, selv om det ikke slås stort opp. Det skjer knapt med de æresdoktorer det her er snakk om. Til det er oppholdet for kort og oppbudet av politifolk for stort.

Professor Svein Jentoft i Tromsøflaket nr. 8/98

Absurd

Er det virkelig slik at det er det samme å reklamere for medisiner som for en deodorant? Det kan se ut til at det er slik for mange, også de helt unge. For meg virker dette absurd og lukter av et menneskesyn på meg som pasient som jeg ikke vil at en med skalpell skal ha. Hva om medisinerne snart kunne bryte ut av sine egne sirkler og se at deres etiske dilemmaer er noe vi i svært beslektede fagdisipliner også har. Dessuten er helseetikken noe som angår oss alle og som også derfor bør diskuteres i mer åpne og reflekterte forum enn Den Norske Lægeforening.

Cato Tandberg i Universitas 13. mai 1998

 

 

 


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 08 1998
Publisert 28. mai 1998 08:05 - Sist endra 1. sep. 2014 13:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere