Småstoff

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 08 1998

Blomster og bier på bilder

{short description of image}BLOMSTER OG BIER: Naturfotografen Carll Goodpasture stiller ut blant annet dette bildet på Tøyen hovedgård i juni.

På Tøyen hovedgård, midt i Botanisk hage, kan man også nyte blomstene innendørs. Utstillingen "Blomster i bilder" står fram til fredag 29. mai, og viser blomsterbilder fra både profesjonelle og amatør-kunstnere. Og allerede 2. juni kommer nye blomster: På fotoutstillingen "Blomster og bier" vil naturfotografen og biologen Carll Goodpasture vise i alt 32 bilder om bestøvning. Denne utstillingen vil være på Tøyen hovedgård i hele juni, og finnes også på Internett: www.toyen.uio.no/zoomus

 

Besøk på Bogstad gård

Det var 200 som hadde meldt sin interesse og omtrent 80 personer som var med på velferdsutvalgets utflukt til Bogstad gård, fredagen før 17. mai. Arrangementet var gratis og varte fra 14.00 til 16.30. Det ble servert mat og drikke i de to bussene som var satt opp. Etter omvisningen i Peder Ankers gamle barokkresidens og en tur i parken med sjeldne trær, ble det konsert med klassisk sang ved Cecilia Lindwall og pianospill ved Jørn Fossheim, før en fornøyd forsamling vendte nesen hjem.

Mayautstilling godt besøkt

{short description of image} KRIGAR: Statuett av krigar frå øya Jaina, ei øy på Campeche-kysten i Mexico, som blei brukt som gravplass. Skjoldet i høgre hand viser at personen er krigar.(Foto frå utstillinga)

6821 personar besøkte utstillinga Maya- regnskogens tapte rike på Etnografisk museum. Utstillinga som varte frå 26. mars til 24. mai, fekk besøk av mange skuleklassar. Tone Simensen som er fungerande leiar for skule- og publikumstenesta til Etnografisk museum, er likevel ikkje heilt nøgd.

- Nei, eg trur me kunne fått enda fleire besøkande om det ikkje hadde vore så mange fridagar i samband med påska og mai månad. Skulle gjerne hatt ei endring på det faktum at me må halda stengt på enkelte av desse dagane, seier ho. I tilknyting til utstillinga har også Noregs tidlegare generalkonsul i Guatemala, Fredrik Arthur, halde foredrag om fredsprosessen. Dessutan har det blitt skipa til ein spesiell "Barnas dag" med indianarar som tema, opplyser Simensen til Uniforum.

Nye tider hos vikingskipene

De som mener at funnene i Vikingskipshuset er stilt ut på en nesten forhistorisk måte, bør ta seg en tur til Bygdøy og se hva som har skjedd: 50-talls-utstillingen med funn fra Oseberg- og Gokstadskipet er gjort om for 3,5 millioner kroner, og nå kan Osebergsdronningens sko og Gokstadhøvdingens jaktransel oppleves i en helt ny og moderne design.

I gjenstandsfløyen, som nå er tilgjengelig for publikum, kan man også finne bøtter, trau, rideutstyr, tekstilredskaper, seileutstyr og utskårne kunstverk i tre. Vikingskipshuset har også den største samlingen av tekstiler fra vikingtiden, og tekstilrommet vil være klart i begynnelsen av juni.

Opprustningen av Vikingskipshuset, Norges mest besøkte museum, startet i 1990. I løpet av de neste årene vil utstillingene bli ytterligere forbedret, parkeringsplassen skal utvides og det vil komme kafeteria og en ny butikk.

Naturvitskap og matematikk blir historie

{short description of image}Fra Mester Geble til Charles Darwin heiter boka som fortel om trekk frå matematikken og naturvitskapen si tidlege historie i Noreg. Boka er gitt ut av Forum for universitetshistorie. Mange naturvitskapsmenn har måtta omskulera seg til historikarar under denne skriveprosessen. På fotografiet ser de bak frå venstre: Bent Birkeland, Johannes A. Dons, Mai Britt Guleng (red.) og Kjell Paulsen (red.) Framme frå venstre ser de: Ivar Sagmo, Tore Lie og Finn-Egil Eckblad. (Foto: Xenia Isaksen)

Fenstad æresdoktor

Æres den som æres bør: Uniforum skrev for en tid tilbake om at Eivind Smith er utnevnt til æresdoktor i Uppsala. Men han er ikke den eneste. Professor i matematikk, Jens Erik Fenstad, er også blitt æresdoktor ved samme universitet. Og kreeringen - av dem begge - foregår i disse dager.

Suppleringsopptak til universitetets barnehager

Det er noen ledige plasser til barn født i 1995 eller tidligere. Alle tilsatte i minst ¾ stilling ved Universitetet i Oslo har anledning til å søke opptak for sine barn. Personer i rekrutteringsstillinger på alle nivåer lønnet av eksterne kilder har adgang til å søke dersom de har minst ¾ av sin arbeidsplikt ved UiO og betaler overhead til UiO. Med arbeidsplikt menes forskning, forskerutdanning og pliktarbeid. Søknadsfrist: 11. juni 1998. Søknadsskjema fås i Organisasjons- og personalavdelingen, Administrasjonsbygningen, 5. etasje eller ved henvendelse på tlf. 22 85 62 36 eller 22 85 62 25.

Nøtter  

{short description of image}1 Hvem er dette?

2 Hvor ligger Domus Biblioteca?

3 Hva het Universitetet i Oslo før 1939?

4 Hva heter rektor ved Universitetet i Tromsø?

5 Hva står forkortelsen PFI for?

 

Svar

1 Berit Smestad Paulsen, kollegiemedlem og professor i farmasi

2 I sentrum, på vestsiden av universitetsplassen

3 Det Kongelige Frederiks Universitet

4 Tove Bull

5 Pedagogisk forskningsinstitutt

 


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 08 1998
Publisert 28. mai 1998 08:05 - Sist endra 1. sep. 2014 13:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere