UB-utstilling Uten Bøker

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 03 1998

Plassmangel - og køkultur - er ikke hva det engang var.

AV MARIANNE TøNNESSEN

Se på dette bildet. Det er fra Universitetsbiblioteket anno 1933 og har tittelen "Plassmangel. Katalogisering i en magasinetasje". Bildet i midten nederst er fra 1934 og heter "Lesesalen blir for liten". Disse bildene ble antakelig brukt i argumentasjonen for å utvide UB i en tid da den norske stat var nokså UBemidlet. Og Wilhelm Munthe, overbibliotekar fra 1922 til 1953, lyktes faktisk i å overbevise myndighetene om at biblioteket måtte bygges ut - to ganger, i 1933 og 1939-46. Den siste utbyggingen ble trenert slik at ikke tyskerne skulle få glede av UB-bygningen i Drammensveien.

UTSTILTE BILDER

Utenfra har ikke bygningen forandret seg mye siden den ble bygd i 1913, men både omgivelsene og innholdet har utviklet seg siden den gang. Nå har de ansatte på UBs billedsamling hentet fram bilder fra den 85 år lange historien, og laget en utstilling som presenterer biblioteket rom for rom og funksjon for funksjon. Så kan publikum sammenlikne forholdene før og nå.

- Utstillingen viser en del av dette århundrets historie sett gjennom et bygg, sier bildearkivar Harald Østgaard Lund.

UTEN BøKER

På utstillingen er det ikke stilt ut en eneste bok, og det er ikke vanlig i Universitetsbibliotekets utstillingslokale. Det er heller ikke mye tekst til bildene - selv om de altså stilles ut i en av de bygningene som huser flest bokstaver i Norge. Derimot er det bilder fra hele århundret, av studenter som leser, av UB-ansatte som katalogiserer, av utlån, trykkeri, kantine, personalfester. Bilder som oser av Filmavisen, og bilder som viser dagens miks av gammelt interiør og nye datamaskiner. Utstillingen kan også by på klipp fra Anja Breiens film "Arven" fra 1979, der hovedpersonen er ansatt på UB. Og publikum kan bøye seg fram og kikke inn i et monter der en kan se kjente personer på besøk i UB som bøyer seg fram og kikker inn i montrer.

UT TIL BLINDERN

Utstillingen kan besøkes i Drammensveien fram til 20. mars. Deretter skal den ut av Drammensveien sammen med en rekke bøker, utstyr og personale, og gis som gave til det nye UB på Blindern.

{short description of image}
"PLASSMANGEL": Bildet er fra UB anno 1933 og viser "katalogisering i en magasinetasje". Mannen som står bak til venstre, er daværende overbibliotekar Wilhelm Munthe. (Foto: ukjent)

{short description of image}
KØ 1914: Besøkende til UB venter på trappa utenfor. (Foto: ukjent)

{short description of image}
KØ 1934: Studentene legger veskene i kø for å komme inn på lesesalen. (Foto: ukjent)

{short description of image}
KØ 1997: Ikke helt den samme køkulturen som før krigen. (Foto: Harald Østgaard Lund)


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 03 1998
Publisert 25. feb. 1998 17:24 - Sist endra 1. sep. 2014 13:35
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere