Pressebiter

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 19 1997


 

Universitetene blir yrkesskoler

(...) Opprinnelig var universitetet en dannelsesinstitusjon for eliten, nå er det blitt en del av flertallets nødvendige utdannelse. Samtidig sitter det fast i arven fra en fortid da staten ønsket all makt og styring. Lærdommens oaser er blitt overdimensjonerte, byråkratiske yrkesskoler, tungrodde pølsefabrikker, som professor Thomas Hylland Eriksen har kalt våre egne universiteter. I stedet for å gi en generell kompetanse og fordypning i akademiske emner, forventes universitetene i Tyskland som i Norge mer og mer å gi yrkesrettet utdannelse.

 

Peter Normann Waage i Dagbladet 3.12.97

 

Norge vil kjøpe seg fri fra miljøkutt

I dag starter klimaforhandlingene i Kyoto. Et av de uløste spørsmålene er om handel med utslippskvoter skal tillates. En ny rapport viser at Norge er et av de landene som i så fall vil handle mest. Men ifølge rapporten kan kvotehandel også skade miljøet. En ny rapport fra Cicero, et senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo, viser at en klimaavtale kan bety at Norge nesten ikke behøver å gjøre noe som helst for å redusere utslippene på hjemmebane. Rapporten er laget for Nordisk Råd og beskriver hva forslaget om handel med utslippskvoter kan bety dersom det kommer med i den nye klimaavtalen. Norge har lenge vært en av de ivrigste forkjemperne for slik handel. Rapporten bekrefter at Norge er et av de landene som har mest å tjene på forslaget.

 

Dagens Næringsliv 1.12.97

Alle vil se Sol

Sol fra Søgne er i fokus. Restene av den 8600 år gamle kvinnen er utstilt på Historisk museum i Oslo. Alle vil se henne. Både vanlige folk og internasjonale fagfolk. - Det er meget stor interesse for "Fruen fra havet". Funnet er jo intet mindre enn sensasjonelt. Dette er restene av det eldste mennesket som er funnet i Norge. Det unike funnet vil kunne gi oss mange svar på livet i steinalderen i Norge. For oss arkeologer er det ingenting som funn av menneskerester. Det er utrolig mye informasjon som kan hentes ut av et slikt funn, sier Birgitte Skar.

 

Fædrelandsvennen 29.11.97

 

FNs internasjonale dag for funksjonshemmede

3. desember var det FNs internasjonale dag for funksjonshemmede, men i Norge er det ingen grunn til å juble. Her blir det verre og verre. Hvis en sitter i rullestol kommer en ikke inn i 60 prosent av de offentlige bygningene i Oslo. Universitetsbiblioteket i Oslo har inngangen for handikappede ved vareleveringen. Forbundsleder i Norges handikapforbund, Gunnar Buvik, sier at dette er typisk for situasjonen mange steder. Mange steder er en nødt til å bruke bakveier og bakgårder, uttaler Buvik. (...) Miljøvernminister Guro Fjellanger sier at denne situasjonen ikke er holdbar. Offentlige bygg skal være tilgjengelige for alle, og en må slutte med å gi dispensasjoner fra byggeforskriftene, understreker hun.

 

Forbrukermagasinet TV2 hjelper deg 03.12.97

 


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 19 1997

Publisert 11. des. 1997 12:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere