Forskere bør si fra

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 19 1997

Flere av universitetets ansatte bør rykke ut og si fra om hvilke alvorlige konsekvenser kuttene får for norsk forskning, skriver rektor Lucy Smith.

"Vi er i ferd med å la universitetene forvitre som forskningens arnested", skriver Ole M. Sejersted i et innlegg i siste nummer av Uniforum. Jeg er ikke enig i denne påstanden. Universitetene kommer også i fremtiden til å være landets viktigste forskningsinstitusjoner. Men når vi får slike drastiske kutt som de som ligger i forslaget til neste års budsjett, er det klart at dette vil gå ut over både forskning og undervisning. Det er viktig at både departement og Storting får den fulle forståelse for at man ikke en gang til kan utsette universitetene for slike kutt uten at dette får dramatiske virkninger for vår virksomhet, og især for vår forskningsvirksomhet.

Ole M. Sejersted bruker formuleringen "Vi er i ferd med ...". Jeg skulle ønske han hadde vært noe klarere i sin formulering. Det er de bevilgende myndigheter som eventuelt lar universitetene forvitre, og her kommer jeg til mitt poeng. Sejersted sier nemlig til slutt i sitt innlegg: "I dagens kamp om ressurser synes alt å være tillatt unntatt å syte, for det kan vekke motstand hos politikerne." Generell syting er ikke konstruktivt, men etter mitt syn vil det være utmerket om ikke bare ledelsen, men også andre av universitetets ansatte rykker ut og sier fra om hvilke alvorlige konsekvenser det får for våre universiteter, og særlig for norsk forskning, når de utsettes for slike uvarslede kutt som det vi nå opplever.

Lucy Smith
Rektor


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 19 1997
Publisert 11. des. 1997 12:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere