Dokumentasjonsslutt

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 19 1997

- Det er ikke verst at et så stort prosjekt avslutter til planlagt tid med fullførte arbeidsoppgaver, sier Nina Kristiansen, registreringsleder i Dokumentasjonsprosjektet.

AV MARIANNE TøNNESSEN

PAKKER SAMMEN: Registreringsleder Nina Kristiansen og faglig leder Christian-Emil Ore pakker sammen Dokumentasjonsprosjektets utstyr etter å ha dataregistrert store mengder materiale fra universitetenes museer og samlinger. (Foto: Ståle Skogstad)

De har tatt for seg en rekke samlinger innen arkeologi, folkloristikk og leksikografi og lagt dem inn på data. Nå kan vanlige folk søke på stedsnavn, se bilder av gamle mynter eller lese gamle middelaldertekster ved å klikke seg fram på Internett. Adressen er http://www.dokpro.uio.no/

I tillegg er det lagt mye informasjon inn på data som foreløpig bare er tilgjengelig for forskere.

DEMOKRATISERING

Ved nyttår skal Dokumentasjonsprosjektet avsluttes, etter å ha vært i drift siden 1990. Det startet som et forprosjekt ved Universitetet i Oslo, og har fra 1992 vært et nasjonalt prosjekt der alle universitetene er involvert.

- Folk fra hele verden har nå fått tilgang til kilder som tidligere var spredd i ulike arkiver og samlinger, i manuskripter, kataloger, hefter, bøker eller på arkivkort. Vi har fått en demokratisering av kildene, slår prosjektkoordinator og faglig leder Christian-Emil Ore fast.

STOR ARBEIDSPLASS

Dokumentasjonsprosjektet har skapt arbeidsplasser fra Finnmark til Vestfold. I Nord-Norge og i noen østlandsfylker har folk på sysselsettingstiltak og KAJA-midler registrert det skriftlige materialet på data. Rundt tusen mennesker har vært innom prosjektet på denne måten, og mange av dem har gått ut i ordinært arbeid etterpå.

I tillegg har Dokumentasjonsprosjektet totalt hatt 200 ordinært ansatte i løpet av prosjektperioden. I dag er det 50 ansatte. Bare tre av dem skal fortsette etter jul, resten må finne seg annet arbeid:

- En del vil gjøre ferdig studier, andre har fått jobber i forlag, departementer eller her på universitetet. Kombinasjonen av faglige kvalifikasjoner, opplærings- og dataerfaring gjør at man kan søke mange typer jobber, forteller Ore. Han selv og to-tre andre vil fortsette på et etterprosjekt i tre år til, der de skal utvikle metoder og drive databasene videre.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 19 1997
Publisert 11. des. 1997 12:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere