Antikke skatter på Internett

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 17 1997

5000 gjenstander fra antikken i middelhavslandene hadde skuespilleren Peter Ustinovs eksentriske bestefar samlet. Ca. 2000 av dem ble i 1940 gitt til universitetet, som har lagret dem. De skal nå konserveres, katalogiseres og legges ut på Internett.

AV MARGARETH B. BENTSEN

UNIK: Førsteamanuensis Laszlo Berczelly viser stolt fram deler av den unike Ustinowsamlingen til universitetet. (Foto: Ståle Skogstad)

Det er førsteamanuensis Laszlo Berczelly ved Institutt for arkeologi, kunsthistorie og numismatikk som har det overordnede ansvaret for samlingen. Han forteller at det meste av samlingen kommer fra Palestina, der baron Platon von Ustinow bodde i mange år. Samlingen står lagret i kasser og venter på avklaring i Tullinløkka-saken. Når Historisk museum blir utvidet, kan det bli plass til å lage en permanent utstilling. For første gang skal den nå konserveres. Det er konservator Demos Savir som utfører dette arbeidet. Fotografen Lill-Ann Chestow-Lusty tar bilder av alle gjenstandene og legger dem inn på Internett, så forskere fra mange land kan få tilgang til dem. Dessuten blir samlingen katalogisert.

I 50 år ble det ikke gjort noe med samlingen. Først i 1970-årene kom katalogiseringen i gang. Det var arkeologen Ilona Skupinska-Løvset som gjorde dette arbeidet. Seinere ha egyptologen Saphinaz-Amal Naguib skrevet om samlingen. Deres arbeid gjorde at interessen for samlingen ble vakt i utlandet. Katalogiseringen ble videreført av Rasmus Brandt. Etterhvert overtok Oldsaksamlingen ansvaret for samlingen, og universitetet bevilget midler til den.

RUSSISK ADELSMANN

Platon Grigorievits Ustinov (1833-1920) kom opprinnelig fra Russland, der han var adelsmann og offiser i tsarens livgarde. Han ble hardt skadd etter et fall fra en hest, noe som førte ham inn i religiøse grublerier. Fordi han gikk over til lutheranismen, ble han dømt til noen år i Sibir. Dette fikk ham til å flykte til Tyskland. I 1862 dro han videre til Palestina. Her skaffer han seg en stor villa ved havet i Jaffa og et byhus i Jerusalem. Etter mange bitre år i landflyktighet fant han seg endelig til rette. Regelmessig badet han naken i havet, slik russiske menn alltid har gjort i Russland. Han gjenvant sin helse og giftet seg (for annen gang) med en kvinne av etiopisk og sveitsisk avstamning. De fikk tre barn, deriblant skuespilleren Peter Ustinovs far. Familien ble i Palestina til 1913. Det var i Palestina baron Platon von Ustinow begynte å samle antikviteter.

EN KRISTEN GJERNING

I hans residens i Jaffa får han stadig besøk av omegnens fattige bønder og Jaffas håndverkere. De selger ham antikviteter. Sannsynligvis betraktet baronen sine kjøp som en økonomisk hjelp til stedets fattige befolkning. Dette var for ham både en kristen gjerning og en aristokratisk plikt. Han samlet for å redde gjenstandene fra ødeleggelse. Men han var også drevet av en samlerlidenskap. Han samlet alt fra forhistorisk keramikk til muslimsk arabisk epigrafi, greske, romerske og arabiske mynter og beduinsmykker.

Samlingen vokste og vokste, og vitenskapsmenn fra Europa besøkte ham for å se på samlingen. Blant dem var det mange bibelforskere.

SAMLINGEN SELGES

Men Ustinow brukte opp sin formue, og etter å ha bodd 50 år i Palestina, forlot han derfor landet. Det var krig i Europa, og han fikk problemer med å selge samlingen sin. Den ble til slutt kjøpt opp av tre nordmenn: forlagssjef H. Erichsen, dr.juris A. Ræstad og direktør J. Sejerstad Bødtker. Baronen havnet til slutt i Russland, der han døde i stor fattigdom.

De norske eierne solgte en del gjenstander til private. De 2000 som var igjen, deponerte de i Etnografisk museum, som i 1940 fikk overta samlingen.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 17 1997
Publisert 13. nov. 1997 13:03 - Sist endra 13. mai 2019 14:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere