Hjernen i sentrum

Hjernens mange rom er ukjente for de fleste av oss. For å bedre på dette er 1995 erklært som Hjernens År.

AV ANETTE B. WOLLEBÆK

Helseminister Werner Christie poserer ved hjerne-skulpturen laget av is fra hans hjemlige trakter, Mjøsa. (Foto: Eva C. Mortensen)

Hjernens År ble høytidelig åpnet i Universitetets Aula 25. januar, med Hans Majestet Kong Harald til stede.

I sin velkomsttale sa leder i Norsk Neurologisk Forening, professor Nils Erik Gilhus, at det er rimelig og egentlig helt opplagt at 1995 ble Hjernens År. Det har skjedd mye de siste årene som har bedret vår innsikt i hvordan hjernen fungerer, men likevel er det mye vi ikke vet. Hjernens År skal fungere som en slags opplysningskampanje. Det skal blant annet arrangeres et par åpne uker med forelesninger og utstillinger. Presidenten i World Federation of Neurology, lord Walton of Detchant var invitert til å foreta selve åpningen. Han forsikret om at det internasjonale samfunnet vil følge nøye med på hva som skjer i Norge i løpet av året.

NEUROLOGISK OPERA

Før programmet i Aulaen avduket helseminister Werner Christie en isskulptur formet som en hjerne på Universitetsplassen.

- Jeg tenker, altså er jeg, sa Christie, og filosoferte over hva året vil bringe. Han var sikker på at vi går inn i et år hvor hver og én av oss vil lære mye nytt. Samtidig anbefalte Christie den nye boken <<Vår fantastiske hjerne>>, utgitt på Universitetsforlaget og forfattet av professorene Espen Dietrichs og Leif Gjerstad.

Forsamlingen i Aulaen fikk se og høre omtrent 15 minutter fra begynnelsen av operaen <<The Man Who Mistook His Wife for a Hat>>. Det er en kammeropera basert på en novelle av neurologen Oliver Sacks. Fremføringen var et av høydepunktene i det to timer lange programmet. Spennende var også professor Per Andersens foredrag, som ga oss et innblikk i hjernens mysterier.


Publisert 24. jan. 1996 21:06 - Sist endra 1. sep. 2014 12:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere