SAIH mener regjeringen gjør utdanning til luksusgode

Kunnskapsdepartementet mottok 93 høringsinn­spill. Alle negative. Likevel ønsker regjeringen å innføre skolepenger for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits.

En mann og en kvinne

LUKSUSGODE: Hector Ulloa, leder i SAIH, i samtale med en av SAIHs frivillige studentaktivister. Han mener regjeringen gjør utdanning til et luksusgode ved å kreve betaling fra studenter utenfor EU/EØS og Sveits.

Foto: Von/SAIH

På tross av massiv motstand fra utdanningsinstitusjonene, internasjonale studenter og et bredt sivilsamfunn foreslår regjeringen i dag endringer i universitets- og høyskoleloven som vil innebære innføring av skolepenger for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits.

– Når samtlige høringsinstanser er negative til forslaget håper vi at Stortinget vil lytte. Dette forslaget må stoppes, sier Hector Ulloa, leder i SAIH (Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond) i en pressemelding.  

Kunnskapsdepartementet mottok 93 høringsinn­spill

Dette er SAIH: 

SAIH er en norsk bistands- og solidaritetsorganisasjon, startet av studenter og akademikere for 62 år siden, som jobber for at alle skal få tilgang på høyere utdanning og akademisk frihet.

Hector Ulloa kom selv til Norge gjennom Students at Risk i 2018, etter å ha blitt drapstruet som følge av sin posisjon som leder i juss-studentenes organisasjon i Honduras. Han ble valgt til leder av SAIH i 2021.
 

– Foreldrenes lommebok avgjør

– Skolepenger vil være et trist tilbakeskritt i arbeidet med å innfri utdanning som en menneskerettighet, sier Ulloa.

Norge har gått foran som et særdeles godt eksempel takket være kombinasjonen gratisprinsippet og lånekassen.

– Hvis skolepenger innføres for denne gruppen studenter er det størrelsen på foreldrenes lommebok som vil avgjøre om de kan studere i Norge. På den måten vil det bidra til at utdanning blir et luksusgode, sier Ulloa.

Unntak for forfulgte studentaktivister

Regjeringen legger opp til unntak for utvekslingsstudenter og studenter som er i Norge gjennom statlig finansierte ordninger som Students at Risk, en ordning for forfulgte studentaktivister som trenger beskyttelse for å fullføre utdannelsen sin.

– Det er gledelig at regjeringen foreslår unntak for Students at Risk i lovforslaget, men vi er bekymra for at skolepenger i praksis også vil ramme disse studentene, sier Ulloa.

Han peker på at færre utenlandsstudenter totalt sett kan føre til en nedgang i engelskspråklige studieprogrammer.

– I så fall vil det bli for få studieprogrammer å tilby mulige Students at Risk-søkere til at de reelt sett kan finne studieprogrammer som er relevante for dem i Norge, sier Ulloa. 

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe sier til VG  søndag at Norge først og fremst ønsker å prioritere internasjonale studenter som studerer her gjennom utvekslingsopphold og -samarbeid.


• Les meir om studieavgifter: 

UiO-styret sa ja til studieavgifter: - Høgare enn hos nokre av dei mest prestisjetunge universiteteta

UiO vil truleg krevja opptil ein halv million i studieavgift for studentar frå land utanfor EØS og Sveits

UiO-styret delte seg i synet på innføring av studieavgifter for studentar utanfor EØS - Uniforum

UiO går kraftig imot studieavgifter 

Emneord: Studentforhold, Internasjonalisering
Publisert 27. mars 2023 01:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere