Fire foreninger ber Stortinget bevilge 200 millioner til FRIPRO

Vi vil be om at Stortinget bevilger 200 mill. kroner til en begrenset utlysning av FRIPRO også i 2023. Det er bønnen fra Universitets- og høgskolerådet, Forskerforbundet, Akademikerne og Akademiet for yngre forskere.

Portrett av ei kvinne

KREVER 200 MILLIONER: Sunniva Whittaker ber på vegner av Universitets- og høgskolerådet og sammen med tre andre foreninger i sektoren 200 millioner kroner til FRIPRO på 2023-budsjettet. (Arkivfoto)

Foto: Ola Gamst Sæther

Kuttene for forskning blir store dersom regjeringen får gjennomslag for sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Forslaget innebærer en anslått realnedgang på 1,1 prosent i offentlige bevilgninger til forskning og utvikling. Dette bekymrer oss, i en tid der Norge burde investere i kunnskap, uttrykker Universitets- og høgskolerådet, Forskerforbundet, Akademikerne og Akademiet for yngre forskere i en felles pressemelding. 

De fire organisasjonene peker på at pandemien viste hvor viktig kunnskap er for samfunnets beredskap og evne til å finne løsninger i en global krisesituasjon. "Nå står vi overfor krig i Europa, energikrise og klimakrise, tilbakegang i økonomien og kanskje økende arbeidsledighet. Å bygge kunnskap, kompetanse og forskningsmiljøer som forstår og bidrar til å løse disse samfunnsutfordringene er avgjørende for Norges totalberedskap", står det i pressemeldingen.

Fra over 900 millioner til 0 i 2023

Fri prosjektstøtte (FRIPRO) er et sentralt virkemiddel for å fremme banebrytende, fremragende forskning. Forskningsrådet hadde opprinnelig lyst ut 970 mill. kroner til FRIPRO i 2022, men måtte redusere tildelingen med 20 prosent. Midler til FRIPRO lyses ut årlig, men i 2023 blir utlysningen satt på pause.

FRIPRO retter seg mot forskere i ulike stadier av karrieren. For eksempel kan yngre forskere søke om Forskerprosjekt for unge talenter. Konkurransen er i utgangspunktet hard, og dersom det ikke utlyses noen midler i 2023, risikerer Norge å gå glipp av mange forskertalenter, påpeker de fire foreningene.

Svært uheldig

Vi er fornøyde med at Forskningsrådet også i 2023 gis fullmakter til å overføre midler mellom ulike poster i sitt budsjett. Det vil bidra til å løse en vanskelig og akutt situasjon. Reduserte utlysninger, som følge av overforbruket i tidligere år, er likevel svært uheldig.  Dette er dramatisk for en rekke forskningsmiljøer i UH-sektoren, og da spesielt yngre forskere, fremholder de. 

På bakgrunn av dette vil vi be om at Stortinget bevilger 200 mill. kroner til en begrenset utlysning av FRIPRO også i 2023 Det er det felles ønsket til Universitets- og høgskolerådet, Forskerforbundet, Akademikerne og Akademiet for yngre forskere. 

 

 

Emneord: Økonomi, Forskningspolitikk
Publisert 27. okt. 2022 21:47 - Sist endra 27. okt. 2022 21:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere